TURISTIČKA SEZONA

Brojke iz turizma: 2019. i dalje nedostižna, ali zato je jedan mjesec bio rekordan

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Gledajući gradove, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju – četiri milijuna, zatim Dubrovniku 3,4 milijuna, a među prvih pet su i Poreč, Medulin te Split

U devet mjeseci ove godine, u Hrvatskoj je ostvareno 17,2 milijuna dolazaka i 99,7 milijuna noćenja turista. To je 92 posto dolazaka i 92 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine, ali i 37 posto više dolazaka te 24 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Sve su to podaci iz sustava eVisitor, a sustav sadržava turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru.

Iz Ministarstva turizma i sporta rekli se od ukupnih 99,7 milijuna noćenja, 88,2 odnosi na strane, a 11,5 na domaće turiste.

Vjerojatno i očekivano, najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji – 28,5 milijuna, a druga je Splitsko-dalmatinska s 18,5 milijuna noćenja. Slijede Primorsko-goranska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska te Šibensko-kninska županija.

Gledajući gradove, najviše noćenja ostvareno je u Rovinju – četiri milijuna, zatim Dubrovniku 3,4 milijuna, a među prvih pet su i Poreč, Medulin te Split.

Prema tržištima, gosti iz Njemačke ostvarili su najveći broj noćenja – 24 milijuna, a daleko iza njih su susjedi Slovenci s 9,7 milijuna. Na vrhu su i Austrijanci, Poljaci, Česi, Talijani itd.

Prema vrsti smještaja, bolje stoje objekti u domaćinstvu, nego li hoteli. U takvim je objektima ostvareno 38,2 milijuna, a u hotelima 20,5 milijuna noćenja.

Ipak, ovog rujna ostvareno je 2,2 milijuna dolazaka i 12,9 milijuna noćenja turista, odnosno 16 posto više dolazaka i sedam posto više noćenja nego u rujnu 2021. godine.

Ako gledamo na rekordnu 2019. godinu, noćenja je bilo za jedan posto više, rekli su iz Ministarstva, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views