BRUXELLES: Belgijska policija u velikoj akciji, intenzivno tragaju za Salahom Abdelsalamom

Francuska policija diljem zemlje provodi niz antiterorističkih racija, dosada je  izvršeno 168 pretresa u 19 okruga.

U tijeku je i velika racija u četvrti Molenbeek u Bruxellesu. Belgijska policija intenzivno traga za 26-godišnjim Salahom Abdelsalamom, za kojeg se sumnja da je izravni izvršitelj u terorističkim napadima u Parizu te produžena ruka vođe operacije, 27-godišnjeg Abdelhamida Abaaouda.

Abaaouda, Belgijca marokanskog podrijetla istražitelji su identificirali kao glavnog organizatora i financijera pariškog napada, a navodno je jedan od vodećih egzekutora Islamske države u Siriji. Dolazi iz Molenbeeka u predgrađu Bruxellesa, kvarta u kojem je odrastao i traženi  Salah Abdeslam.

Abaaoud je vođa džihadističke ćelije Vervier u Belgiji, a pretpostavlja se da se nalazi u Siriji. Početkom godine uhićen je u Grčkoj zajedno s još trojicom islamista zbog planiranja terorističkog napada iz Grčke na policajce i policijske postaje po cijeloj Belgiji. Tada su u Belgiji ubijena dva člana njegove terorističke ćelije. Nakon uhićenja Abaaoud je pušten bez jamčevine, a otada belgijska policija traga za njime.

Francuski istražitelji identificirali su petoricu od sedmorice napadača na Pariz, objavio je pariški državni tužitelj, prenosi Večernji list.

Prvi je identificiran Omar Ismail Mostefai (29) iz jednog pariškog predgrađa, koji je ubijen u policijskom spašavanju talaca u dvorani Bataclan. Bataclan su napali i Brahim Abdelsalam (31) i Samy Amimour (28). Ovaj potonji je iz pariškog predgrađa Darcyja i bio je otprije poznat antiterorističkoj policiji. Na tjeralici je bio od 2013. Obojica su ubijena u dvorani.
Ahmed Al Muhamed, koji je po otiscima prstiju identificiran kao čovjek koji je prošao kroz Grčku, Preševo i Opatovac, i koji je po podacima iz putovnice rođen 1990. u sirijskom Idlibu, raznio se ispred stadiona Stade de France. Pariški tužitelj Francois Molins rekao je da se autentičnost njegove putovnice još mora provjeriti. Peti poznati napadač dvadesetogodišnji je Bilal Hadfi koji se također raznio pred stadionom. Još dvojica terorista koji su poginuli u napadima nisu identificirana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari