TRIBINA SDP-A

Budak: ‘Bilo bi fer otkazati državnu maturu i zamijeniti je prijemnim ispitima u rujnu’

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a, smatra da “maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi”

Prof. dr. sc. Neven Budak, predsjednik Savjeta za predškolsko i školsko obrazovanje SDP-a, na tribini SDP-a o obrazovanju i državnoj maturi kazao je da smatra da državna matura nije mjerilo kvalitete znanja srednjoškolaca te smatra da ju je potrebno ukinuti.

“Učenici strukovnih škola bez pripreme nemaju jednake uvjete kao gimnazijalci. Bilo bi fer otkazati državnu maturu i zamijeniti je prijemnim ispitima u rujnu”, kazao je Budak te dodao kako bi trebalo razmisliti o modelu iz nekih drugih zemalja u kojem postoji slobodan upis na fakultete.

“Predložili smo Ministarstvu odgađanje mature”

Ana Sesar, viša stručna savjetnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kaže da su spremni za realizaciju mature tokom lipnja, no smatraju da je optimalan termin pisanja mature u kolovozu.

“Predložili smo Ministarstvu odgađanje mature zbog sigurnosti učenika, njihovih obitelji, ali i zbog nužnosti zadržavanja kvalitete obrazovanja. Državna matura je dobra mjera, koja predstavlja optimalno ocjenjivanje. Nikako nismo za njeno ukidanje, zato smo predložili pomicanje termina,” rekla je Ana Sesar, istaknuvši da Centar ima digitalnu platformu na kojoj se nalaze interaktivni materijali za maturante i nastavnike, koja je objedinila niz aktivnosti o znanju i iskustva tijekom višegodišnjeg vrednovanja s državne mature.

“Maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi”

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a, smatra da “maturu treba provesti, ali ju treba odgoditi”.

Navela je da do kraja godine treba rasteretiti kurikulume, izmijeniti zakonske preduvjete da se eventualno pripremi za scenarije da se učenici neće moći vratiti u škole, već će im ocjene morati biti zaključene, da se produže pripreme za maturu te da se matura provede na kraju kolovoza.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari