S ODLASKOM JANŠE...

Buduća vlada Slovenije će maknuti 176 km žilet-žice s granice s Hrvatskom!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Već sedam godina, brutalnu, tri do četiri metra visoku ogradu, mrze i lokalni Slovenci i lokalni Hrvati, na ogradi divlje životinje ugibaju u mukama…

Janez Janša broji posljednje dane svog trećeg premijerskog mandata, a kako tri stranke koalicije buduće vlade Slovenije privode kraju dogovore oko posljednjih detalja za preuzimanje vlasti, konačno se kristalizira i slika politike Slovenije prema Hrvatskoj narednih godina, prenose RTL Vijesti.

Najnovija vijest je da koalicija zelenog liberalnog Pokreta slobodaSocijalnih demokrata i Ljevice namjerava konačno ukloniti žilet-žicu i druge prepreke koje su od 2015. različite prethodne vlade postavile uzduž 176 kilometara granice s Hrvatskom.

Vijest je od određenog značaja i u širim europskim okvirima, tako da austrijski ORF prenosi i objašnjenje stranaka buduće vladajuće koalicije oko mandatara za predsjednika vlade Roberta Goloba da je razlog ovakvoj odluci to što se ograda, dijelom sačinjena od žilet-žice, dijelom od drugih prepreka, pokazala “nehumanom i neučinkovitom”.

Do 5 godina zatvora za rušenje

Umjesto toga, navodi se, ubuduće će se slovenske vlasti problemom ilegalnih migracija baviti u prvom redu kriminalističkim praćenjem i kaznenim progonom krijumčara ljudi, te “apsolutnim poštivanjem” ljudskih prava migranata, odnosno olakšavanjem procesa podnošenja i rješavanja zahtjeva za azilom (bilo pozitivno ili negativno).

Riječ je o potpunom političkom zaokretu u odnosu na tvrdi izolacionizam što su ga prethodne vlade Slovenije provodile još od 2015. U studenom te godine, u doba vlade Mira Cerara, Slovenija je krenula u ubrzano postavljanje tri do četiri metra visoke ograde prema Hrvatskoj, sačinjene od žilet-žice, puno opasnije i brutalnije od obične bodljikave žice.

Kroz nekoliko etapa produžavanja ograde, u jednom se trenutku došlo do čak 219 kilometara granice, čime su i slovenski i hrvatski građani u pograničnim područjima bili toliko ogorčeni da su praktično odmah potajno počeli na svoju ruku micati dijelove ograde.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari