S ODLASKOM JANŠE...

Buduća vlada Slovenije će maknuti 176 km žilet-žice s granice s Hrvatskom!

Idi na originalni članak
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Već sedam godina, brutalnu, tri do četiri metra visoku ogradu, mrze i lokalni Slovenci i lokalni Hrvati, na ogradi divlje životinje ugibaju u mukama…

Oglas

Janez Janša broji posljednje dane svog trećeg premijerskog mandata, a kako tri stranke koalicije buduće vlade Slovenije privode kraju dogovore oko posljednjih detalja za preuzimanje vlasti, konačno se kristalizira i slika politike Slovenije prema Hrvatskoj narednih godina, prenose RTL Vijesti.

Najnovija vijest je da koalicija zelenog liberalnog Pokreta slobodaSocijalnih demokrata i Ljevice namjerava konačno ukloniti žilet-žicu i druge prepreke koje su od 2015. različite prethodne vlade postavile uzduž 176 kilometara granice s Hrvatskom.

Vijest je od određenog značaja i u širim europskim okvirima, tako da austrijski ORF prenosi i objašnjenje stranaka buduće vladajuće koalicije oko mandatara za predsjednika vlade Roberta Goloba da je razlog ovakvoj odluci to što se ograda, dijelom sačinjena od žilet-žice, dijelom od drugih prepreka, pokazala “nehumanom i neučinkovitom”.

Do 5 godina zatvora za rušenje

Umjesto toga, navodi se, ubuduće će se slovenske vlasti problemom ilegalnih migracija baviti u prvom redu kriminalističkim praćenjem i kaznenim progonom krijumčara ljudi, te “apsolutnim poštivanjem” ljudskih prava migranata, odnosno olakšavanjem procesa podnošenja i rješavanja zahtjeva za azilom (bilo pozitivno ili negativno).

Riječ je o potpunom političkom zaokretu u odnosu na tvrdi izolacionizam što su ga prethodne vlade Slovenije provodile još od 2015. U studenom te godine, u doba vlade Mira Cerara, Slovenija je krenula u ubrzano postavljanje tri do četiri metra visoke ograde prema Hrvatskoj, sačinjene od žilet-žice, puno opasnije i brutalnije od obične bodljikave žice.

Kroz nekoliko etapa produžavanja ograde, u jednom se trenutku došlo do čak 219 kilometara granice, čime su i slovenski i hrvatski građani u pograničnim područjima bili toliko ogorčeni da su praktično odmah potajno počeli na svoju ruku micati dijelove ograde.

Exit mobile version