BURA NE JENJAVA: HAK savjetuje vozačima da odgode putovanja prema moru i obrnuto

Udari bure snimljeni s Praputnjaka (foto: Pero Lovrović)

Na Jadranu će danas prevladavati promjenljivo, a u unutrašnjosti pretežno oblačno. Pojačan je promet na autocesti A7 GP Rupa-Diračje

I dalje vjetrovito uz umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu umjerenu i jaku, mjestimice i olujnu buru, na srednjem i južnom dijelu sjeverac i sjeverozapadnjak.

Temperatura zraka između 13 i 18, na Jadranu od 20 do 26 Celzijevih stupnjeva, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod.

Zbog jake i olujne bure otežan je cestovni i pomorski promet, a Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da ako je moguće odgode putovanja prema moru i obrnuto prema unutrašnjosti.

Zbog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Paški most i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto, za sve skupine vozila moguće je prometovati autocestom A1 do čvora Sveti Rok i državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27) do čvora Benkovac ili Zadar 2 gdje se ponovno uključuje na autocestu A1 i vozi dalje prema Dubrovniku. U smjeru Zagreba vozila se još uvijek isključuju kod čvora Zadar 2.

Vozi se usporeno, uz zastoje, u kolonama na zagrebačkoj obilaznici (A3) u smjeru Zagreba/naplate Lučko oko kilometar, na čvoru Sveti Rok, kolona je na izlazu prema Splitu oko 12 km, čvor Zadar 2 u smjeru Zagreba oko kilometar.

Zbog prometne nesreće promet je prekinut na državnoj cesti DC1 na ulazu u Karlovac u mjestu Jelaši. Obilazak za osobna vozila je kroz mjesto Jelaši, a za teretna vozila autocestom A1 od Karlovca prema jugu i obrnuto, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Na obilaznim cestama (DC50 i DC27 prema Gračacu i Obrovcu) vozi se usporeno, u kolonama, uz zastoje. Vozače se poziva na strpljenje i razumijevanje.

Paški most zatvoren je za sav promet.

Samo za osobna vozila otvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Prema vremenskoj prognozi jaka do olujna bura se očekuje i tijekom subote.

Pojačan je promet na autocesti A1 od Zagreba prema Karlovcu, na naplati Sveta Helena (A4) prema Zagrebu te na autocesti A7 GP Rupa-Diračje. Vozi se uz povremene zastoje na naplatnoj postaji Rupa u smjeru Zagreba.

Tijekom dana zastoji se očekuju na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera, na prilazima turističkim odredištima duž Jadranske magistrale te na cestama u Istri, osobito na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija. Gust promet očekuje se na zagrebačkoj obilaznici, autocesti A2 Zagreb-Macelj prema Zagrebu. autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, na autocesti A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, na čvoru Matulji prema Istri/Opatiji te autocesti A7 prema Krku, na Krčkom mostu te državnoj cesti DC1 kroz Liku.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Dalmaciji, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila iznad 7,5 t bit će danas od 4 do 14 sati i u nedjelju, 17. srpnja, od 12 do 23 sata. Zabrana prometa bit će na sljedećim državnim cestama: DC8 (Jadranska magistrala) DC9 (Metković-Opuzen) DC21 (Kaštel-Kanfanar) DC66 (Pula-Labin-Opatija) DC23 (Žuta Lokva-Senj). Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali.

Promet osobnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima na ulasku: Macelj; Metković, Rupa te na izlasku: Bajakovo i Stara Gradiška.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su: trajektne linije: Prizna – Žigljen; Makarska – Sumartin i katamaranske linije: Novalja – Rab – Rijeka i Mali Lošinj – Cres – Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views