DOŠLO JE DO POGREŠKE

Video |Butković o nestanku ruske jahte: ‘Preuzimam punu odgovornost, razriješio sam trojicu odgovornih’

Idi na originalni članak

Ministar Butković osvrnuo se na propuste oko nestanka ruske jahtte Irine VU iz brodogradiliša u Betini. Istaknuo je kako su posrijedi dva glavna propusta: pečačenje i nadzor ruske jahte te pravovremena dostava informacija svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj

Oglas

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao je izjavu za medije prije sjednice Vlade. Osvrnuo se na misterij nestanka jahte ruske jahte Irine VU iz brodogradiliša u Betini.

Istaknuo je kako su posrijedi dva glavna propusta: pečačenje i nadzor ruske jahte te pravovremena dostava informacija svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Butković je istaknuo kako je došlo do određenih propusta u resornom Ministarstvu i kako kao ministar preuzima potpunu odgovornost za njih.

“Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene”, objasnio je Butković.

“Ja kao ministar preuzimam svu odgovornost i donio sam određene odluke u ministarstvu, pa i kadrovske; razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dirketno odgovoran javiti svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti”, rekao je Butković.

Pogreška odgovornih, vjeruje Butković, nije namjerna i neće se, nada se, više dogoditi.

Butković napominje i kako se nikada do sada nije dogodilo da se jahta koja je blokirana, spusti sa suhog veza.

Podsjećamo, jahta ruskog oligarha Ališera Usmanova koja je zbog rata u Ukrajini bila pod sankcijama EU i suprotno njima otplovila iz Betine, trenutno se nalazi u Turskoj. Butković se osvrnuo i na novi Zakon o pomorskom dobru.

Na upit o bojaznima oporbe hoće li se plaže implementacijom Zakona o pomorskom dobru zagraditi za javnost odgovorio je da neće. “Teza o tome da će se privatizirati plaže ne stoji. Toga u Zakonu nema. To nam nije namjera i to nećemo učiniti”, potvrdio je Butković.

Na pitanje o tome kad će Vlada predstaviti arsenal mjera za trgovce koji dižu cijene svojih proizvoda i usluga s obzirom na to da su samo tri tvrtke od ukupno njih deset pristale doći na liste Butković je odgovorio: “Imamo pomake, vidjet ćemo kako će se ta situacija dalje razvijati. Oni koji su pametni i koji misle o dobrobiti svojih to će učiniti”.

Zasad su svoje podatke dala jedino tri hrvatska trgovačka lanca. Na pitanje o tome zašto Vlada od Državnog zavoda za statistiku koji prati cijene proizvoda i usluga prati već godinama nije tražila podatke, već od trgovaca Butković odgovara: Zato što su trgovci ti koji dižu cijene i oni su napravili lošu sliku i idu na štetu Hrvatske”.

“Nismo u socijalizmu, kako neki mediji navode. Intencija vlade nije proganjati bilo koga. Pomogli smo mjerama svima horizonatalno, bez obzira na to je li riječ o hrvatskim ili stranim poduzetnicima”, istaknuo je Butković.

Osvrnuo se na i na realizaciju plana o brzom vlaku od zagrebačkog kolodvora do zračne luke.

“Bile su dvije varijante. Tramvaj od Heizlove do zračne luke, a druga željeznicom prema zračnoj luci. Povezivati tramvajem zračnu luku, po mom mišljenju, nije najbolje rješenje”, kazao je Butković. U ovom trenutku ne znamo koliko će to doći, ali tražit ćemo europsko financiranje. Trebat će nekoliko godina da se to izgradi”, istaknuo je, piše Danas.hr.

Exit mobile version