ZBOGOM KOLONAMA?

Butković otkrio kako će izgledati novi sustav naplate cestarine: ‘Više neće biti rampi. Imat ćete poseban račun’

Foto: Pixsell

‘Imat ćete poseban račun na kojem ćete imati posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju’, rekao je Butković

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, najavio je za N1 televiziju uvođenje novog sustava naplate cestarine na autocestama.

“Mi smo ove godine imali povijesno naplaćenu cestarinu na našim autocestama, preko tri milijarde kuna, to nikad nismo imali. U tom smislu idemo u implementaciju novog sustava naplate cestarine koji će biti beskontaktni”, rekao je Butković i otkrio kako se taj sustav može očekivati već iduće godine. “Cilj je da bude 1.1. 2024. godine. Ranije ne može biti”, rekao je Butković, dodavši da će cijeli sustav koštati 500 milijuna kuna.

“Neće biti rampi, imat ćete poseban račun na kojem ćete imati posebna sredstva koja će se skidati ulaskom i izlaskom s autoceste. Više nema rampi, nema gužvi i cilj je povećati promet na autocestama. To je vid elektroničke vinjete, vidite da se klasične vinjete napuštaju”, rekao je Butković.

Što se tiče ulaska u Schengen, u svim vrstama prometa stvari su krenule od početka nove godine, rekao je Butković. Prije uvođenja novog sustava naplate, ministar je kazao kako postoje modeli koje će Vlada uvesti na Bregani i Rupi. Jedna od opcija je i ukidanje naplate, rekao je Butković i dodao: ‘Ali, pričekajmo, imamo još nekoliko varijanti’.

Širi se autocesta od Zagreba do Bosiljeva

Osim toga, podsjetimo, u oglasniku javne nabave u ponedjeljak je objavljena javna nabava Hrvatskih autocesta (HAC) vrijedna 3,85 milijuna eura ne računajući PDV, koja se odnosi na izradu projektne dokumentacije za proširenje autoceste Zagreb – Karlovac – Bosiljevo II. Autocesta Zagreb – Karlovac u promet je puštena prije pola stoljeća, a već godinama predstavlja usko grlo tijekom turističke špice, pogotovo tijekom vikenda kada su uobičajene smjene turista. Od ponuditelja se traži izrada projektne dokumentacije za nadogradnju po jednog voznog traka i jednog zaustavnog traka u svakom smjeru vožnje.

Kako se cesta planira proširiti, tako će i pojedine postojeće objekte poput vijadukta i nadvožnjaka trebati srušiti te izgraditi nove, a bit će i onih koje se neće morati rušiti već će ih biti dovoljno nadograditi. HAC predviđa četiri nova čvorišta. To su novo čvorište Karlovac u naselju Selce, te još dva na dionici Zagreb – Karlovac u Stupniku i Ašpergerima, dok je na dionici Karlovac – Bosiljevo II planirano čvorište Jelsa. Rok za dostavu ponuda istječe početkom veljače, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari