DOKLE VIŠE?

Video | Čeka li nas novi val poskupljenja? Cijene mlijeka, jaja i kruha mogle bi još narasti, a krivnju svaljuju na isto

U zadnjih godinu dana u Uniji je prosječno 24,3% veća cijena litre punomasnog mlijeka, a u Hrvatskoj 43,5%

Prošle godine u ovo vrijeme jaja su koštala jednu i 40 lipa, a sada je dvije kune, javlja RTL Direkt.

“Malo jesu skupa, ali su lijepa. Ispočetka su se pitali ljudi zašto, ali sad više ne, samo uzimaju”, kaže prodavačica Dušanka Patajac, ali dodaje da se ne uzimaju manja nego prije.

U zadnjih godinu dana u Uniji je prosječno 24,3% veća cijena litre punomasnog mlijeka, a u Hrvatskoj 43,5%. Vlada je zamrznula ono od 2,8% mliječne masti, ali puno se toga od mlijeka radi.

Upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge, Darko Pavičević kaže da se ne osjeća kao ekstraprofiter, a za skok cijene mlijeka u Hrvatskoj poručuje:

“Pa zato jer tamo su lani energenti otišli gore, onu prošlu jesen, kad nas se držalo umjetno i onda je odjedanput eskaliralo”, rekao je.

Rast će i cijene kruha

Eskalirala je cijena pereca, lani je bila 3,5 kune, sada je 5, a iduće godine jedan euro. “Iduće godine bude perec koštao 7 kuna sigurno”, kaže vlasnik pekare Miroslav Trajković te dodaje da će perec i žemlja biti jedan euro, a kruh dva eura.

A ono što prečesto zaboravimo u ovim pričama u sveopćim poskupljenjima je i hrana za koke, jer pilići i koke jedu 40% skuplje.

“Ne osjećamo se definitivno kao ekstraprofiteri pogotovo u ovoj izuzetno teškoj godini, jer jedno je rast prihoda zbog same cijene sirovina, a drugo je rast profitabilnosti koju mi nemamo ove godine”, tvrdi direktor tvrtke koja proizvodi stočnu hranu, Marko Fanon.

“Sve domaće proizvodnje svježih jaja već godinama ili ne ostvaruje ili ostvaruje zanemarivu dobit”, kaže Marko Brajević, direktor farme jaja.

Nitko se ne vidi kao krivca za dizanje cijena, odnosno svi vide kao isključivog krivca divlje cijene plina i benzina, a kako će energija biti vjerojatno još skuplja, gotovo sigurno će poskupiti još i kruh i mlijeko i jaje, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari