BORBA PROTIV COVIDA-19

Čeka li ovo i Hrvatsku? Trgovine u Francuskoj smjet će prodavati samo osnovne namirnice

Pixabay

Francuska se zatvorila na mjesec dana, do 1. prosinca, pravila su vrlo stroga, a kritika je sve više

Supermarketi i trgovine u Francuskoj od utorka neće smjeti prodavati proizvode koji ne spadaju u osnovne potrepštine, poput obuće, odjeće, cvijeća i kozmetičkih proizvoda, objavio je francuski premijer Jean Castex, a ministar financija Bruno Le Mair najavio je da će mjere biti ublažene kada uspori zaraza koronavirusom.

”Riječ je o opstanku našeg gospodarstva, riječ je o našem zdravlju”, poručio je Castex, javlja France24, a Le Maire je odbacio prigovore vlasnika i vlasnica malih knjižara i trgovina odjeće ogorčenih Vladinom odlukom o zatvaranju i ograničavanju prodaje na osnovne potrepštine.

Od proljetne blokade još se nisu oporavili i sve nade polažu u nadolazeće blagdane pa su se već opskrbili za Božić i žele ostati otvoreni, a imaju i podršku gradonačelnika nekoliko francuskih gradova što je ministar financija osudio: ”Neodgovorno je od tijela lokalne uprave uredbama osporavati državne odluke. Ne možete osporavati autoritet države i ugrožavati zdravlje naših sunarodnjaka. Kada zaraza uspori, vlada će moći ublažiti ograničenja i dopustiti otvaranje nekih trgovina, pod određenim uvjetima, poput dolaska uz najavu, a odluka o tome bit će donesena 12. studenog”.

“Trgovina računalne opreme može ostati otvorena jer je korisna za rad od kuće, a isto će vrijediti i za supermarkete”, istaknuo je Le Maire i objasnio da je supermarketima dopušteno prodavati samo ono što se prodaje u malim trgovinama, kao i da se higijenske proizvode može kupovati u ljekarnama i supermarketima, no i potonji su dobili upozorenje zbog gužvi.

Gužve u supermarketima su neprihvatljive, postoje pravila o maksimalno jednoj osobi na četiri četvorna metra, odnosno 250 ljudi na 1.000 četvornih metara, podsjetio je i naglasio da ih treba poštivati, kao i na ulazu provjeravati broj ljudi: ”Ako ocijenimo da taj limit nije dovoljno siguran, postrožit ćemo uredbu”.

“I trgovcima i svim našim građanima poručujem da je bolje poštivati ​​ta zdravstvena i sigurnosna pravila sada kako bismo se prije mogli izvući iz ovoga”, poručio je premijer. (RTL.hr)

Video dana:

Video dana: