GUŽVA U ISTRI

Video | ČEKA SE SATIMA Redovi i gužve na šalterima za radne dozvole strancima. Evo gdje su najtraženiji

Doreen s Filipina radi sedam sati na dan, a ovo je njena druga sezona. Kaže da se mora žrtvovati da bi obitelji poslala novac za hranu i račune

Navala stranih radnika na Istru! U obradi je 15 tisuća radnih dozvola. Zbog povećanja posla MUP je morao zaposliti nove službenike. A koliko se na dozvole čeka i koji su poslovi najtraženiji?

Sead, Redžep i drugi satima su čekali u redu da bi izradili svoju dozvolu.

S jučerašnjim danom je zaprimljeno 15 tisuća zahtjeva, dosad izdano oko 11600 dozvola – 62% više nego lani i jednako koliko u cijeloj 2021.

Robi Belušić, načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove govori: “Mi smo od kraja prošle godine uposlili 19 novih službenika, 14 na određeno, pet na neodređeno, imamo ispomoć od polovice mjeseca ožujka iz drugih PU u Poreču, Rovinju, Umagu i ovdje u sjedištu u Puli”.

15 dana je zakonski rok za izdavanje dozvola koji se u većini slučajeva ispoštuje. Gužva nastaje ako su uključene i boravišne iskaznice.

Radnici dolaze zbog posla u građevini, u pekari…

“Imamo negdje trenutačno oko 60% izdanih radnih dozvola za ugostiteljstvo i turizam oko 20% za građevinu, međutim gledajući kroz cijelu godinu to se nekako iznivelira”, kaže Belušić.

Doreen s Filipina radi sedam sati na dan, a ovo je njena druga sezona.

Hrvatski proizvodi na policama velikog svjetskog trgovačkog lanca!
“Zato smo ovdje, radimo daleko od obitelji i moramo se žrtvovati da bi im mogli poslati nešto novca za hranu i račune”, rekla je.

Dozvolu do koje nije najlakše doći pribavila je grupacija koja uz nju zapošljava još 200-tinjak stranih radnika.

“Sigurno je jednostavnije nego na samom početku kad je to bilo u povojima, ali svjedočimo isto deficitu očito radne snage čak i u MUP-u tako da imamo dosta problema da dobijemo ove obrađene zahtjeve na vrijeme”, tvrdi Alex Živković, direktor hotela.

I dok se smanjuje odaziv domaćih radnika, mijenjaju ih stranci iz čak 14 država, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari