NOVA KARTA

Cijela Hrvatska u crvenom na novoj koronakarti! Beroš: ”Ovo je rezultat necijepljenja!”

Stigla je nova koronakarta, cijela Hrvatska je u crvenom.

Osim Hrvatske, u crvenom je praktički i cijela zapadna Europa dok je većina Skandinavije ostala narančasta.

Srednja Europa je na novoj karti uglavnom u zelenoj boji, piše Index.

Već nekoliko tjedana u nizu stanje u Hrvatskoj se na krati ECDC-a mijenja nagore.

Na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska bili su crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom.

Prelazak cijele Hrvatske u crveno bio je očekivan pošto je broj zaraženih u zadnjih tjedna dana porastao za 50 posto. Jučer je tako zabilježeno 1237 novih zaraženih, a prošlu srijedu ih je bilo 805.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Šostar: Problem s neprijavljivanjem kontakata

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, rekao je za Dnevnik HTV-a da smo na europskoj koronakarti u crvenom.

“Cijela Hrvatska ima problem zbog neprijavljivanja kontakata”, naglasio je i dodao kako je delta-soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva i važno je da se prijave svi kontakti.

Istaknuo je kako postoji i problem cijepljenja te apelirao na sve da, ako nije nužno, ne idu na velika okupljanja i da poštuju mjere, osobito kad je riječ o nošenju maske.

“Nema žarišta, postoje obiteljska, horizontalna širenja. Sve je više mladih hospitaliziranih i treba pripaziti”, upozorio je.

Ministar Beroš nezadovoljan

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je danas na Twitteru što su uzroci tome što je Europski centar za prevenciju bolesti i kontrolu (ECDC) Hrvatsku epidemiološki najnovije označio “crvenom”:

“U crvenom smo. Rezultat je to dijelom necijepljenja i nepridržavanja epidemioloških mjera. Izlaz je u što većem broju cijepljenih čime se podiže razina zaštite svih!”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari