POGORŠANA OPSKRBA

Cijene dizela lete u nebo? Zalihe bi uskoro mogle dotaknuti dno

Ilustracija: Riportal

Kako je Rusija još uvijek daleko najveći pojedinačni vanjski dobavljač dizelskog goriva u EU, može se očekivati oštar pad zaliha na kraju zime

Kako prognozira konzultantska kuća Wood Mackenzie, zalihe dizelskog goriva u zapadnoj Europi početkom će idućeg proljeća biti najniže u proteklih 12 godina. Najkritičnija točka bit će u ožujku, prenosi Tportal.

Naime, kako je Europska komisija prekinula pomorske isporuke ruskog goriva, postoji opasnost da se pogorša situacija s opskrbom na kontinentu. Zalihe su ključna zaštita od takvih poremećaja, a kad ih ponestane, postoji veći potencijal za nepredvidiva događanja na tržištu.

Kako je Rusija još uvijek daleko najveći pojedinačni vanjski dobavljač dizelskog goriva u EU, može se očekivati oštar pad zaliha na kraju zime. Dio problema s dostupnošću dizela u Europi, ali i u SAD-u, leži u strukturi terminskih tržišta. Trenutno su brze isporuke isplativije nego da se isto gorivo isporučuje kasnije. To obeshrabruje gomilanje zaliha jer trgovci danas mogu dobiti bolju cijenu nego što to mogu očekivati u budućnosti.

I energetski stručnjak Davor Štern kazao je da bi u Hrvatskoj moglo doći do nestašica dizela jer zbog modernizacije trenutno ne radi rafinerija u Rijeci. Obustava proizvodnje trajat će sve do proljeća iduće godine, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari