OMILJENI NAPITAK

Cijene kave će porasti i do 150 posto!

Cijena sirove kave najviša je u posljednjih 10 godina. Urod je u zemljama proizvođačima – podbacio, a poremećaji u globalnim lancima opskrbe još nisu normalizirani. Pa će šalica kave zasigurno biti skuplja. Kako prepoznati kvalitetnu kavu te postoji li razlika između espresa, instant i turske kave? 

Kod bilo koje vrste kave, važna je kvaliteta sirovine. Ali i kvalitetnu kavu može se prženjem ili lošim načinom pripreme pretvoriti u lošu.

– Život je prekratak da bi pili lošu kavu. Najčešće se kod loše kave radi o krivoj pripremi. Više, manje svaka je kava na tržištu dobra, ali priprema od nje napravi nešto loše ili dobro, kaže Tomislav Mraović, profesionalni barist za HRT.

Rast cijene i do 150 posto

No ove godine mogla bi nam kava biti gorča nego inače, jer se očekuje njezino poskupljenje. Očekuje se da će sirovina u dućanima, najavljuje Robert Pudić iz Quahwe – poskupjeti 50 posto, a cjenovno i 150 posto. Rast cijena očekuje se do travnja kada bi se trebao uskladiti transport.

VIDEO DANA:

Na tržištu kave zaredao se niz loših okolnosti. Urod kave najvećeg svjetskog proizvođača Brazila – podbacio je. Zabilježena je najveća suša, a mraz je uništio trećinu svjetske proizvodnje. Oporavak kave neće biti lak, naglašava Pudić.

Jeftinije kave više će poskupjeti 

Koronakriza situaciju je dodatno zakomplicirala, jer je prijevoz poskupio, a radnika i kontejnera nedostaje. Voditelj nabave kave u Francku Damjan Sutlić napominje da je prijevoz sirove kave iz Brazila poskupio za 4 do 5 puta. Procjenjuje se da će jeftinije kave poskupjeti više od kvalitetnijih kava koje već postižu bolju cijenu.

Kava je kameleon, imitira svako voće

– Kod nas su popularne kave koje su čokoladne i gorke, a kave bi trebale biti slatke. Kava je voće, raste na drvetu, ona bi samim tim trebala imati sve okuse šećera. Ona je veliki kameleon, može imitirati baš svako voće, ananas, dinju, lubenicu, kaže Robert Pudić.

Kad je riječ o vrstama, u Hrvatskoj najčešće volimo piti arabiku, dok neki izabiru robustu. Robusta je poznata po tome da daje kremastost kavi, a arabika arome. Mnogi pogrešno misle da je espreso naziv za vrstu kave. Radi se samo o načinu pripreme.

Pandemija i porast kupnje kućnih aparata za kavu

No pandemija je promijenila i naše navike. Manje se kave pije u kafićima, više kod kuće. Kućni aparati za pripremu kave u vrijeme koronakrize kupovali su se više nego ikad.

Baristi preporučuju zrno, a ne instant

I nema velikih dilema treba li piti tursku, instant ili espreso. Barist uvijek, kaže Tomislav Mraović – preporučuje zrno, instant nikako. Sve je više različitih proizvoda, pa i onih kod kojih se točno zna koliko imaju antioksidansa, prenosi HRT.

– Vrste kave prilagođene su ljudskom cirkadijalnom ritmu. Imamo kavu za jutro, podne i večer. Izmjerili smo da te tri kave – imaju 1,2 antioksidansa. Sportašima treba 1 gram. Što time dobivate: To znači da ne morate jesti voće i povrće taj dan, osim zbog vlakana, zbog njih jedete voće i povrće, objašnjava Robert Pudić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari