TINJAJUĆI RAT OD 1990.

Cilja li Putin još jednu državu? Proruska stranka u Moldaviji sprema proteste protiv vlade

foto: pixabay

Moldavija je od listopada pod teškim energetskim pritiskom Gazproma. U pobunjenom dijelu zemlje Kremlj ima 1500 vojnika, na samoj granici s Ukrajinom

Simpatizeri proruske parlamentarne stranke SOR u Moldaviji organiziraju protuvladine proteste, prenosi vijest ukrajinski Ukrinform, podsjećajući da je riječ o istočnoeuropskoj državi koja se svojom istočnom i sjevernom granicom oslanja na pokrajine u Ukrajini Odesa i Vinica.

Agencija prenosi izvještaj prema kojem “skriveni agenti specijalnih službi time nastoje destabilizirati političko stanje u toj zemlji”. Kao razlog se navodi to da stanovnici Moldavije gaje simpatije prema Ukrajini, te stoga “Moskva želi izazvati društveno nezadovoljstvo kako bi prisilila vladu Moldavije da surađuje (s Rusijom) o ekonomskim pitanjima”.

Moldavija, inače, još od rujna 1990. ne uspijeva vratiti pod svoju kontrolu uski pojas uz istočnu granicu Transnistrija, međunarodno nepriznatu samoproglašenu državu koju Rusija desetljećima podržava. Vlasti Transnistrije, također, od Moskve već neko vrijeme službeno traže da se ta enklava pripoji Ruskoj Federaciji.

Berlinski BNE IntelliNews u nekoliko je navrata od početka studenog javljao o stanju u Moldaviji. Prvo je bila riječ o tome da vlada Moldavije nikako nije uspijevala dogovoriti nastavak ugovora sa separatističkim vlastima Transnistrije o nastavku opskrbe električnom energijom iz elektrana na području odcijepljenog područja.

Problem je po Moldaviju utoliko veći što je ta zemlja s tih područja dobivala 40 posto električne energije. Usto, u listopadu je ruski Gazprom Moldaviji do pola zavrnuo ventile na plinovodu kojim ju je do tada opskrbljivao.

Slijedila je vijest o tome da je Vadim Krasnoselski, proruski predsjednik Transnistrije, najavio da će tražiti od Gazproma da poduzme korake kako bi prisilio moldavski Moldovagaz da Transnistriji počne isporučivati više plina.

Prema izvještajima, upravo je smanjenje isporuke plina Gazproma Moldaviji bilo razlogom ovakvog poteza moldavskog distributera prema Transnistriji. Moldavija je stoga u prvom redu električnu energiju morala početi uvoziti iz susjedne Rumunjske, po bitno višim cijenama. Posljedična energetska kriza u Moldaviji dovela je do toga da je električna energija poskupjela trostruko.

U uzajamnim optužbama resorni ministar Transnistrije Sergej Obolnik naveo je da je Transnistrija “na rubu humanitarne krize”, jer nema dovoljno energije niti za industriju niti za stanovništvo.

Stranka SOR, inače, koju se sada optužuje da priprema proteste u Moldaviji, u tamošnjem parlamentu drži šest od 101 zastupnika i zastupa proruske, odnosno ujedno protu-EU politike. Ruska Federacija, pak, već godinama drži u Transnistriji oko 1500 svojih vojnika koje vodi kao da su tamo “u mirotvornoj misiji”.

U prvim tjednima rata u Ukrajini u Kijevu i na Zapadu naveliko se strahovalo da bi, nakon napada na Ukrajinu iz Bjelorusije, iz okupiranog dijela Donbasa i s Krima, u pogodnom trenutku uslijedio i ruski napad na Ukrajinu i iz Transnistrije, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari