PRAVA OAZA MIRA

ČIME IH TO PRIVLAČE?! U ovu malu hrvatsku općinu u godinu dana doselile čak 22 mlade obitelji!

24.11.2016., Pozega - Globalno selo, opcina Jaksic, Pozesko-slavonska zupanija. Sportsko ribolovno drustvo Zelena laguna, Rajsavac Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na području ove slavonske općine cijena kuća kreće se između 18.000 i 50.000 eura, a tijekom razdoblja manjeg od godinu dana u Jakšić su se doselile 22 mlade obitelji

Slavonska Općina Jakšić, smještena u središtu Požeške kotline, postala je dom za brojne mlade obitelji iz Hrvatske. Jedan od njih je i Vice Huljev koji je Split zamijenio zlatnom jakšićkom dolinom. Splićanin je tamo osnovao obitelj te pronašao novi dom, a useljenje slijedi oko Uskrsa.

“Mirniji život, opušteniji, nekako našao sam svoju oazu mira. Imamo sve tu na dlanu. Imamo ljekarnu, poštu, ambulantu, tri trgovine, dječji vrtić novi sagrađeni, imamo osnovnu školu, projekata ima u najavi”, kaže Vice za Dnevnik Nove TV.

Za manje od godinu dana u Jakšić doselilo 22 mlade obitelji

Na području ove slavonske općine cijena kuća kreće se između 18.000 i 50.000 eura. Tijekom razdoblja manjeg od godinu dana u Jakšić su se doselile 22 mlade obitelji.

“Općina je odradila i izgradila onu osnovnu infrastrukturu vodovod, kanalizaciju, plinsku mrežu u svim naseljima, i evo prije četiri godine smo otvorili prvi vrtić koji je dupkom pun, idemo u nadogradnju, ja vjerujem već sljedeće godine”, kaže za Dnevnik Nove TV načelnik Ivica Kovačević.

U Jakšiću u vrtić ide 98 djece, a europskim novcem planira se uvesti i produženi boravak. Školu pohađa preko 300 učenika, što je općinskim novcem već osigurano. Načelnik Kovačević kaže da već dugi niz godina za jakšićke učenike Općina kupuje bilježnice, dok država kupuje knjige. Isto tako, kaže, sufinanciraju učeničke karte i daruju novorođenu djecu.

U porastu je broj novorođenčadi

Broj novorođenčadi je u porastu, a u nedjelju je u mjesnoj crkvi bilo krštenje. Još šest krštenja odvit će se sljedećih dana.

“Danas ću baš krstiti 20. dijete, a to 20. dijete je 4. dijete jedne mlade obitelji iz sela ovdje, Treštanovci. 2019. godine kršteno je 45 djece, a 2018. 34”, kaže župnik Tihomir Bilešić iz župe Sv. Barbare.

Obitelj Marine Zorić doselila je u Jakšić prije dva tjedna. Ona kaže da će u obitelji biti još djece jer u veljači trebaju doći još dvojke. “Radim na jednom uzornom OPG-u. Odabrali smo Jakšić jer je meni tu posao blizu. Požega je na nekih 5 do 7 minuta”, rekao je Zorić.

‘Tu imamo veću slobodu nego u gradu’

Jakšić je s Požegom povezan autobusima, no ni taksi prijevoz nije skup. Zbog toga u sela, kao što je nastavnik Josip Blagojević, doseljavaju i Požežani.

“Mi smo prije godinu dana doselili iz Požege iz grada, malo smo pobjegli od gradske vreve i uglavnom u potrazi za mirom, ponajprije zbog djece, za dvorištem”, kazao je Josip iz Eminovaca.

Mario Mihelec u vezi života u Jakšiću kaže: “Imam veću slobodu nego u gradu i mirna ulica pogotovo za djecu, ne morate se brinut hoće auto naletjeti ili nešto.” Što se tiče radnih mjesta, u novoj gospodarskoj zoni jedan pogon je izgrađen te će graditi još dva. Dakle, u Jakšiću se radi.

“Njemu je blizu posao pa ja isto kad budem tražila posao blizu će mi biti“, kaže Antonija Mihelec.

Demograf: ‘Ovo je svijetli primjer na koji se trebaju ugledati i drugi’

Općina u Požeško-slavonskoj županiji rjedak je primjer u kojem mlade obitelji žele živjeti i gdje se čuje cika djece. Demograf Anđelko Akrap kaže kako bi ovaj svijetli primjer trebali slijediti i drugi.

“Država daje zakonske okvire, ali lokalna zajednica je ključna. Treba zadržati djecu, bez obzira koliko košta, ovo je primjer kako lokalna zajednica rješava probleme u borbi za opstanak”, rekao je Akrap gostujući na Dnevniku Nove TV.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari