'HRVATSKA NIJE IMUNA NA ŠOKOVE'

Crna prognoza utjecajnog stručnjaka: ‘Nema jeftine energije i neće je više nikada ni biti’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ekonomski analitičar Damir Novotny je za N1 komentirao aktualnu situaciji i rebalans proračuna

Ekonomski analitičar Damir Novotny je za N1 rekao kako na kraju godine redovito dođe do tehničkog rebalansa proračuna jer neke pozicije treba promijeniti.

“U ovom proračunu možemo primijetiti dvije vrlo važne stavke. Inflacija je pomogla da se proračun vrlo brzo puni. U takvoj utrci, rastu brže i troškovi i porasla je i rashodovna strana, brže nego prihodi. To će se morati popuniti zaduživanjem”, rekao je Novotny u emisiji N1 o novom rebalansu proračuna.

Pričao je i o padu javnog duga:  “Prošle godine smo imali relativno brz izlazak iz krize. Iz krize 2020. zbog šireg konteksta, Hrvatska je vrlo brzo izašla iz krize i ostvarila nekakav višak. Sad se taj višak reflektira na ubrzavanje ekonomske aktivnosti koje neće biti onakvo kakvo je vlada planirala, ali ipak postoji rast ekonomije”, govori.

“Hrvatska ekonomija nije imuna na šokove i najmanji šok izvana se reflektira višestruko. Nije dramtično, sigurno nije apokaliptično. Mi koji dulje pamtimo se sjećamo i apokaliptičnijih vremena”, rekao je Novotny i kazao da će se stvari ipak promijeniti.

“Nema jeftine energije i neće je više nikada ni biti”, govori i kaže kako zalihe ne mogu vječno trajati nego da se ekonomija mora prilagođavati trenutnoj situaciji.

“Ako cijena goriva dođe na 20 kuna, potrošači će sigurno smanjiti svoju potrošnju”, govori, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari