ĆUDLJIVO LJETO

CRVENI ALARM ZA HRVATSKU! Meteorolozi poručuju: Pronađite čvrst i siguran zaklon!

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

DHMZ je izdao alarmantno upozorenje za područje sjeverne i središnje Hrvatske

Oglas

Istramet za Istru i Kvarner prognozira djelomice sunčano, ali i vrlo nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove, naročito u kopnenom području gdje mogu biti intenzivniji. Glavnina pogoršanja vremena stiže u petak poslijepodne i navečer kada jače neverine očekujemo i na moru.

Meteoalarm je za riječko područje i sjeverni Jadran objavio narančasto upozorenje i predvidio: “Pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji te praćeni kratkotrajno olujnim vjetrom, a moguća je i pojava tuče te bujičnih poplava. Najjači udar vjetra > 55 km/h; vjerojatnost grmljavine > 70 %.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.”, upozorava Meteoalarm stanovništvo šire riječke regije.

Opasno po ljude i imovinu

Uz izdavanje crvenog meteoalarma za područje sjeverne i središnje Hrvatske, DHMZ je dao i preporuku građanima da odgode potencijalna putovanja zbog moguće opasnosti po život i imovinu.

Ovo je ujedno i najdramatičnija najava vremenskih prilika u Hrvatskoj i to od 2013. godine kada je Zagrebački Ured za hitne situacije dogovorio s velikim trgovačkim centrima na gradskom području da građani parkiraju svoje automobile u njihovim prostorima. Zagreb tada ipak nije pretrpio najavljeno nevrijeme.

Dramatičnim najavama na Twitteru se pridružila i RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. 

“Karlovac, Zagreb, Krapina, Varaždin, večeras povodanj. Imate dvije minute da zaguglate što je to povodanj i još desetak sati da sagradite arku. I da, kratkoročne prognoze su informativnije, da ne kažem pouzdanije, od dugoročnih”, napisala je Mazzocco Drvar na Twitteru.

Preporuke Mazzocco Drvar

Uz to, najavila je i da se udar oluje na području Zagreba očekuje oko 20 sati te je savjetovala građanima da pronađu čvrst i siguran zaklon.

“Ne zalazite u podvožnjake, garaže i slična konkavna mjesta. Usput, nije loše da i Sisak, Bjelovar, Koprivnica, Gradiška i okolica budu u pripravnosti, za slučaj da se oluja odluči za manji detour”, poručila je Mazzocco Drvar.

Vijesti.hr

Exit mobile version