ĆUDLJIVO LJETO

CRVENI ALARM ZA HRVATSKU! Meteorolozi poručuju: Pronađite čvrst i siguran zaklon!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

DHMZ je izdao alarmantno upozorenje za područje sjeverne i središnje Hrvatske

Istramet za Istru i Kvarner prognozira djelomice sunčano, ali i vrlo nestabilno vrijeme uz lokalne pljuskove, naročito u kopnenom području gdje mogu biti intenzivniji. Glavnina pogoršanja vremena stiže u petak poslijepodne i navečer kada jače neverine očekujemo i na moru.

Meteoalarm je za riječko područje i sjeverni Jadran objavio narančasto upozorenje i predvidio: “Pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji te praćeni kratkotrajno olujnim vjetrom, a moguća je i pojava tuče te bujičnih poplava. Najjači udar vjetra > 55 km/h; vjerojatnost grmljavine > 70 %.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.”, upozorava Meteoalarm stanovništvo šire riječke regije.

Opasno po ljude i imovinu

Uz izdavanje crvenog meteoalarma za područje sjeverne i središnje Hrvatske, DHMZ je dao i preporuku građanima da odgode potencijalna putovanja zbog moguće opasnosti po život i imovinu.

Ovo je ujedno i najdramatičnija najava vremenskih prilika u Hrvatskoj i to od 2013. godine kada je Zagrebački Ured za hitne situacije dogovorio s velikim trgovačkim centrima na gradskom području da građani parkiraju svoje automobile u njihovim prostorima. Zagreb tada ipak nije pretrpio najavljeno nevrijeme.

Dramatičnim najavama na Twitteru se pridružila i RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar. 

“Karlovac, Zagreb, Krapina, Varaždin, večeras povodanj. Imate dvije minute da zaguglate što je to povodanj i još desetak sati da sagradite arku. I da, kratkoročne prognoze su informativnije, da ne kažem pouzdanije, od dugoročnih”, napisala je Mazzocco Drvar na Twitteru.

Preporuke Mazzocco Drvar

Uz to, najavila je i da se udar oluje na području Zagreba očekuje oko 20 sati te je savjetovala građanima da pronađu čvrst i siguran zaklon.

“Ne zalazite u podvožnjake, garaže i slična konkavna mjesta. Usput, nije loše da i Sisak, Bjelovar, Koprivnica, Gradiška i okolica budu u pripravnosti, za slučaj da se oluja odluči za manji detour”, poručila je Mazzocco Drvar.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari