BURA NA CIJELOM JADRANU

Crveni meteoalarm za Kvarner! Očekuju se jaki udari orkanske bure

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Za danas je izdano crveno i narančasto upozorenje na vjetar za cijeli Jadran, moguća je jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura , naveli su prognostičari DHMZ-a.

Bit će pretežno sunčano i razmjerno vjetrovito, osobito duž obale. Jaka do olujna bura na Kvarneru navečer će malo oslabjeti, baš kao i vrlo jaka i olujna bura u velebitskom kanalu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Za danas je izdano crveno i narančasto upozorenje na vjetar za cijeli Jadran, moguća je jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura , naveli su prognostičari DHMZ-a.

Ujutro će na jugu zemlje, a popodne mjestimice u unutrašnjosti biti prolazno umjerene, u gorju i povećane naoblake, no zadržat će se uglavnom suho. Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, a u drugom dijelu dana u postupnom slabljenju. Najviša dnevna temperatura na kopnu između 21 i 26, na moru od 26 do 31 stupnjeva Celzijusovih.

RTL-ov meterorolog Dorian Ribarić ističe kako će na Jadranu biti vrlo vjetrovito s jakom i olujnom, često pod Velebitom i Biokovom na udare orkanskom burom.

“Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će pretežno sunčano, Temperatura slična ili za nijansu viša, bit će oko 24-25 °C. Slično ć biti i u Slavoniji, Baranji i Srijemu, čak će vjetar nešto ranije oslabjeti”, kazao je meteorolog Ribarić.

U Dalmaciji će, ističe, poslijepodne biti sve sunčanije, nerijetko vedro, a jaka i olujna bura malo će popustiti krajem dana. Temperatura će se penjati čak do 30 °C.

Zbog vjetra, za sav promet zatvorena je državna cesta DC54 Maslenica- Zaton Obrovački, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama DC50 i DC27, Karin-Zaton Obrovački-Gračac; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

U prekidu su: katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka; trajektna linija Prizna-Žigljen.

Dana 5. rujna, katamaran na liniji 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka s polaskom Iz Malog Lošinja u 06:00 sati pristat će u luci Cres na staro pristanište (istočno).

Promet osobnih vozila povremeno je pojačan na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, u oba smjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari