ZAHVAT JE BEZBOLAN

Čudo u hrvatskoj bolnici! Slavici smrznuli rak! Imala je rak maternice, tumor želuca pa rak dojke: ‘Oporavak ide dobro’

‘Sreća je bila vidjeti na ultrazvuku kako to čudo od nestaje’

Imala je rak maternice, pa tumor želuca i sada rak dojke. Gospođa Slavica je prva pacijentica kojoj je u Vinogradskoj bolnici zaleđen rak dojke.

“Sretna, oporavak ide dobro, sve pet. Nakon zahvata tri noći u ovih 30 godina sam prvi put da sam odspavala osam sati u komadu”, rekla je pacijentica Slavica Grga za RTL Danas.hr.

Zahvat je bezbolan i traje sat vremena

“Gdje se jednom sondom stvori kugla leda oko tumora i na taj način uništi tumorsko tkvo jer je jedna velika prednost za pacijente jer se sve radi pod lokalnom anestezijom, odmah nakon zahvata mogu ići kući”, rekao je voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju u KBC-u Sestre milosrdnice Luka Novosel.

Istog dana bila je doma u Trogiru. Nije željela klasičnu operaciju, iscrpljena je od ranijih borbi, već je izgubila 17 kilograma. Njezina kći poslala je e-mail dr. Novoselu i to je bilo to.

“Što se radilo vidila sam na ekranu, i najveća sreća je bila vidjeti na ultrazvuku kako to čudo od raka nestaje, red grijanja, red hlađenja i to malo čudo nestaje”, rekla je Slavica.

Tumor je bio manji od 2 cm pa je bila idealna kandidatkinja za ovu metodu.

“To se pokazalo učinkovito i praktički ima jednako djelovanje kao da ste odstranili tumor iako on teoretski ostaje unutra, ali više nema rizika za njegovo širenje ili povrat”, objasnio je dr.Novosel.

Uz doktora Novosela, u timu su bile i njegove kolegice doktorice Sanja Baršić Ostojić i Karolina Bolanča Čulo.

“Meni je bitno naglasiti da to nije pacijentica iz Zagreba, ona je nama došla iz Trogira, liječi se u KBC-u Splitu, to je jedna lijepa suradnja na razini države i želimo svim pacijentima pružiti jednaku terapiju i jednako vrijedne rezultate”, rekla je Karolina Bolanča Čulo, specijalistica radiologije na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Postupak zaleđivanja do sada se koristio za liječenje karcinoma bubrega, pluća i kosti. Sada se koristi i za maligni tumor dojke.

“Postoje studije da je to učinkovita metoda, evo sad smo to i prvi put u našoj ustanovi napravili, zajedno s kolegama s rebra gdje je dr.Petrovčeki napravio prvi zahvat tako da je sada dostupno i za naše pacijente u Hrvatskoj”, objasnio je Novosel.

Gospođa Slavica im je neizmjerno zahvalna

“To je nešto najljepše u životu što mi se desilo. To je dan koji ću pamtiti. Sve zahvale ovog svijeta za ova tri dana, i za sreću koja me čeka, nema kemoterapija, nema lijekova”, sretna je Slavica.

Velika je to nada za mnoge oboljele, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari