MUZEJSKI PRIMJERAK

DA NE POVJERUJEŠ! Britanski muzej poklonio vatrogasno vozilo našem selu: “U muzeju je već dugo, ali još uvijek radi…”

Foto: Facebook/Nottinghamshire Fire and Rescue Service

Kamion je doniran DVD-u Donja Poljanja iz Varaždinskih toplica, potvrdili su iz muzeja za Danas.hr

Britanski muzej u Nottinghamshireu u Engleskoj donirao je stari vatrogasni kamion jednom mjestu u Hrvatskoj. U muzeju je bio deset godina. Riječ je o modelu marke Dennis Sabre koji je umirovljen još 2014. godine i doniran muzeju Mansfield Fire, prenosi BBC. U Hrvatsku je stigao ranije ovoga mjeseca nakon 36 sati duge vožnje kroz Europu.

Kamion je doniran DVD-u Donja Poljanja iz Varaždinskih toplica, potvrdili su iz muzeja za Danas.hr. U ovom dobrovoljnom vatrogasnom društvu će ili zamijeniti njihov postojeći Magnus Deutz iz 1970., ili će ga koristiti uz njega.

Vozilo koje imaju staro je 50 godina te će se koristiti u lokalnom pogonu za proizvodnju drva. Glavna prednost kamiona koji je stigao iz Britanije je što će vatrogasci sada učinkovitije moći odgovoriti na intervencije poput lokalnih požara i buktinja na kućama. Cijelu je operaciju uspješno koordinirala zapovjednica Vatrogasne zajednice Varaždinskih Toplica Marinela Belavić.

Glasnogovornik Paul Horton rekao je da je organizacija shvatila kako je vozilo još uvijek u dobrom stanju i prikladno za korištenje te su ga isprva planirali poslati u Ukrajinu kao pomoć u ratnoj zoni. Zbog straha da će se tamo uništiti u borbama, odlučili su ga preusmjeriti u Hrvatsku.

“Iako je u našoj kolekciji već dugo vremena, još uvijek je operativan”, kazao je Horton priznajući da im je bilo malo teško rastati se od ovog vozila. “U skladištu je bio od prošlog kolovoza, dok se čekalo da se na njemu obave radovi kako bi vozilo opet bilo u potpunosti operativno”, dodao je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari