DAN NESTALIH OSOBA Trenutno se traga za 81 osobom s područja PGŽ!

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija

U nedjelju 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba, kada je ujedno i prigoda da se iznova prisjetimo svih osoba čije su sudbine do danas ostale nepoznate.

Oglas

S područja Policijske uprave primorsko-goranske trenutno se traga za 81 osobom, a profil svake nestale osobe objavljen je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba – NENO.

Nestanak osobe građani mogu prijaviti u Operativno-komunikacijskom centru policijske uprave/policijske postaje na čijem je području osoba nestala.

Prilikom zaprimanja podataka o nestaloj osobi potrebno je dati odgovore na pojedina specifična pitanja što je ujedno i razlog zbog kojeg nije moguće nestanak osobe prijaviti on-line već samo dolaskom u policijsku upravu ili postaju.

Međutim, nakon objave profila nestale osobe i tijekom traganja za osobom, postoji mogućnost dojave korisnih podataka preko on-line obrasca koji je uz profil svake nestale osobe, a koji mogu pomoći policiji u traganju za tom osobom.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske podsjećaju: osobe nestaju iz niza razloga, a policija se najčešće susreće s bijegom ili udaljenjem iz roditeljskog doma, odgojne ili zdravstvene ustanove, odlaskom od doma zbog duševnog oboljenja, radi skitnje, nestancima osoba prilikom nesreća kod planinarenja, dobrovoljnog prekidanja veza s obitelji ili kao posljedice kaznenog djela.

Traganje policije za nestalom osobom nije vremenski ograničeno i ono se provodi sve dok postoji i najmanji trag da bi se osoba mogla pronaći. Značajan partner policiji u traganju za nestalom osobom su obitelj i prijatelji, koji najbolje poznaju osobine nestale osobe, ali i lokalna zajednica koja se može uključiti u razne aktivnosti, primjerice u distribuciju letaka i plakata s fotografijom i opisom nestale osobe.

Problem nasilnog nestanka osoba zahtjeva koordinaciju i zajedničko djelovanje svih segmenata društva i države, a svoj doprinos nestalim osobama dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova kroz Nacionalnu evidenciju nestalih osoba – NENO, gdje su objavljeni profili svih nestalih osoba čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.

Exit mobile version