DAN NESTALIH OSOBA Trenutno se traga za 81 osobom s područja PGŽ!

Foto: Ilustracija

U nedjelju 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba, kada je ujedno i prigoda da se iznova prisjetimo svih osoba čije su sudbine do danas ostale nepoznate.

S područja Policijske uprave primorsko-goranske trenutno se traga za 81 osobom, a profil svake nestale osobe objavljen je u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba – NENO.

Nestanak osobe građani mogu prijaviti u Operativno-komunikacijskom centru policijske uprave/policijske postaje na čijem je području osoba nestala.

Prilikom zaprimanja podataka o nestaloj osobi potrebno je dati odgovore na pojedina specifična pitanja što je ujedno i razlog zbog kojeg nije moguće nestanak osobe prijaviti on-line već samo dolaskom u policijsku upravu ili postaju.

Međutim, nakon objave profila nestale osobe i tijekom traganja za osobom, postoji mogućnost dojave korisnih podataka preko on-line obrasca koji je uz profil svake nestale osobe, a koji mogu pomoći policiji u traganju za tom osobom.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske podsjećaju: osobe nestaju iz niza razloga, a policija se najčešće susreće s bijegom ili udaljenjem iz roditeljskog doma, odgojne ili zdravstvene ustanove, odlaskom od doma zbog duševnog oboljenja, radi skitnje, nestancima osoba prilikom nesreća kod planinarenja, dobrovoljnog prekidanja veza s obitelji ili kao posljedice kaznenog djela.

Traganje policije za nestalom osobom nije vremenski ograničeno i ono se provodi sve dok postoji i najmanji trag da bi se osoba mogla pronaći. Značajan partner policiji u traganju za nestalom osobom su obitelj i prijatelji, koji najbolje poznaju osobine nestale osobe, ali i lokalna zajednica koja se može uključiti u razne aktivnosti, primjerice u distribuciju letaka i plakata s fotografijom i opisom nestale osobe.

Problem nasilnog nestanka osoba zahtjeva koordinaciju i zajedničko djelovanje svih segmenata društva i države, a svoj doprinos nestalim osobama dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova kroz Nacionalnu evidenciju nestalih osoba – NENO, gdje su objavljeni profili svih nestalih osoba čiji je nestanak prijavljen hrvatskoj policiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari