VREMENSKA PROGNOZA

Danas je prvi dan klimatološkog proljeća; Hoće li i vrijeme ovoga tjedna biti proljetno?

Foto: Riječanin

Puno se nepotrebno dramilo oko nekoliko dana izraženije hladnoće u veljači, a nakon njezinog posljednjeg dijela kojeg su obilježile rekordno visoke temperature zraka, na vidiku je prvo zahladnjenje u ožujku.

U ožujku su tradicionalno poznate 3 marčane bure koje stižu 7., 14., i 21. u mjesecu, naravno riječ je o pučkoj meteorologiji koja nam sugerira kako su tijekom ožujka mogući jači prodori hladnoće. To je i uobičajeno, pošto je ožujak prijelazni mjesec između dva godišnja doba.

Nakon perioda dugotrajne topline, bilo bi neracionalno očekivati kako nas do pravog proljeća ne očekuje barem nekoliko žešćih prodora hladnoće uz snijeg (u gorju)., piše Istramet

Toplo i stabilno vrijeme potrajat će gotovo cijeli idući tjedan, a onda nas za vikend prema svemu sudeći očekuje brzo zahladnjenje. Kako to izgleda na meteorološkim kartama možete vidjeti u kratkom videu.

Prema trenutnim projekcijama brza hladna fronta snizit će temperature zraka u okvire prosjeka, a bit će i oborina. Pritom ovakve fronte Gorskom kotaru znaju donijeti i snijeg, stoga nemojte da vas iznenadi! Stvaranje sredozemne ciklone nije izgledno, stoga će vjerojatno hladnije vrijeme potrajati tek 2-3 dana.

Nadolazeći prodor prema svemu sudeći moći ćemo okarakterizirati kao prvu marčanu buru, a fronta će se poklopiti s datumom kojeg spominje i pučka meteorologija.

Treba napomenuti kako je s jučerašnjm danom završila klimatološka zima, a mi se okrećemo proljeću koje itekako zna donijeti razne meteorološke “zanimljivosti”!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari