U KORIST KUPCA

Danas stiže novi zakon o struji, evo što se sve mijenja za kućanstva

Pixsell

Kućanstva će moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice EU,ali će i građani tih članica moći s HEP-om ugovarati opskrbu električnom energijom

Danas se u Saboru očekuje prvo ovojesensko glasanje i donošenje više zakona:, a jedna od njih je i zakon o tržištu električne energije.

Zakonskim prijedlogom o tržištu električne energije priprema se tranzicija prema čistoj energiji i preuzima EU direktiva iz 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju.

To znači da će kućanstva  moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice EU,ali će i građani tih članica moći s HEP-om ugovarati opskrbu električnom energijom.

Novost je da će i računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, trebat će sadržavati i druge informacije koje će krajnjim kupcima pomoći da usporede trenutni ugovor s drugim ponudama.

VIDEO DANA:

Propisuje se i da krajnji kupac mora imati jasne uvjete ugovora s opskrbljivačem te mu se u idućem petogodišnjem razdoblju omogućava promjena opskrbljivača unutar 24 sata.

Opskrbljivači moraju pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci mogli izabrati za njih najpovoljniju opciju.

Krajnjim kupcima se mora omogućiti bolja informacija i kontrola računa za električnu energiju. Neovisni operator sustava HOPS dužan se na temelju novog zakona organizirati kao dioničko društvo, umjesto kao društvo s ograničenom odgovornošću što je do sada bio, donose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari