NIJE DOBRO

Delta soj zavladao Hrvatskom: Od 154 uzorka, u čak 109 potvrđena zaraznija i opasnija indijska varijanta

Idi na originalni članak
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U suradnji s ECDC-om Hrvatski zavod za javno zdravstvo jednom tjedno šalje određeni broj pozitivnih uzoraka iz Hrvatske, slučajnim odabirom ili iz ciljanih epidemioloških potreba, na sekvenciranje u njemački laboratorij Eurofins.

Oglas

Od ukupno 154 sekvenciranih uzoraka prošli tjedan – 44 su alpha odnosno britanski soj, a 109 ih je delta u Republici Hrvatskoj, najnoviji su to podaci.

Za usporedbu tjedan ranije su pronađena ‘samo’ 43 uzorka britanske varijante. Veliku zabrinutost sve više izaziva delta varijanta koronavirusa, koja je jako zarazna i možda opasnija, pišu Vijesti.hr

VIDEO DANA:

Delta je naziv za varijantu B.1.617.2., mutaciju virusa SARS-CoV-2 koja se prvi put pojavila u Indiji. Prvi slučaj zaraze delta varijantom identificiran je u prosincu 2020. i ona se brzo proširila postavši ubrzo dominantom u Indiji a potom u Velikoj Britaniji nakon toga u cijelom svijetu.

Koji su simptomi?

Temperatura i kašalj su od početka pandemije česti simptomi covida-19, dok su se glavobolje i grlobolja javljali kod nekih pacijenata, a svi ti simptomi pojavljuju se kod osoba zaraženih delta sojem. No, curenje iz nosa do sada se nije spominjalo kao simptom, ali se i to promijenilo s novim sojem koronavirusa. I dok je gubitak mirisa na početku pandemije bio je jedan od najčešćih simptoma koronavirusa kod zaraženih delta sojem on zauzima tek deveto mjesto.

Exit mobile version