DESET GODINA OD URAGANA KATRINA New Orleans ponovno „živ“ – danas ima 600 restorana više nego prije oluje!

Prije deset godina uragan Katrina pogodio je New Orleans, rušeći zgrade iz temelja i nasrnuvši takvom poplavom na sam grad da se dio ljudi utopio u vlastitim domovima, ali desetljeće nakon tog tragičnog događaja grad je ponovno na svojim nogama, možda i čvršće nego ranije.

katrina2

Oni koji su se uspjeli domoći krovova ili relativne sigurnosti čvrsta tla morali su čekati pomoć nekoliko dana dok je u “Big Easyju” (nadimak New Orleansa) vladao kaos.

Danas su nove kuće zamijenile većinu trulih ruševina pronađenih nakon što je obalni grad, niži od Amsterdama, isušen.

Živa glazba prolazi ponovno živopisnom francuskom četvrti privlačeći lokalno stanovništvo i turiste. Gastronomski raj može se pohvaliti da ima 600 restorana više nego prije oluje, javlja Hina.

new1

“Naš je grad ponovno na nogama a taj je oporavak istodobno tragična i trijumfalna priča, priča o uskrsnuću i iskupljenju, najupečatljivijima na svijetu”, izjavio je gradonačelnik Mitch Landrieu u utorak.

Više od 1.800 osoba poginulo je duž južne obale SAD-a, većinom u New Orleansu, a više od milijun stanovnika evakuirano je kad je uragan kategorije 5, najviše, udario 29. kolovoza 2005. Financijski gubici premašuje 150 milijarda dolara.

Urušavanje loše sagrađenih i slabo održavanih brana koje nisu izdržale pritisak oluje bilo je razlogom za najviše smrti. Oko 80 posto New Orleansa bilo je poplavljeno vodom koja se popela više od šest metara.

Manjkavost u reakcijama vlasti ukazala je na neuspješnost zemlje u unapređivanju sustava odgovora na hitne situacije, usprkos milijardama uloženima u unutarnju sigurnost nakon napada 11. rujna 2001.

Deset godina kasnije gospodarstvo grada je u procvatu.

new2

Stopa zauzetosti hotela viša je nego prije oluje, 14.000 radnih mjesta otvoreno je nakon 2010. a ritam osnivanja tvrtki 64 posto viši od nacionalnog prosjeka.

Kriminal je opao, broj ubojstava 2014. dosegao je najnižu razinu unazad 43 godine, a zatvorenika je manje za dvije trećine. Škole su poboljšane s jasnim porastom odškolovane djece.

Neki stanovnici kažu da se ozračje grada promijenilo. Veliki dio stanovništva nikada se ipak nije vratio. New Orleans je ostao bez 100.000 stanovnika u odnosu na vrijeme prije Katrine a mnogi sadašnji stanovnici su pridošlice.

new3

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari