MORAMO BITI ODGOVORNI I STRPLJIVI

Đikić: ‘Ako se ljudi budu cijepili, život bi nam se do 2022. trebao vratiti u normalu’

Goran Kovacic/PIXSELL

Đikić je ustanovio i da je odgovornost političara u kriznim situacijama od velike važnosti

Svjetski priznati znanstvenik Ivan Đikić je u gostovanju za srpsku televiziju NovaS kazao da ako se većina populacije procijepi u trenutku kad dođe cjepivo, za malo više od godine dana naš bi se život mogao vratiti u normalu.

Nismo naučili iz tuđih primjera

Europa je trenutno svojevrsno svjetsko žarište, a Đikić smatra da je za to zaslužno preveliko popuštanje tijekom ljeta.

“U proljeće su zemlje Istočne Europe, uključujući Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Slovačku, Češku, reagirale na vrijeme i pravilno i imali su jako dobre podatke. U ovom slučaju su zemlje Zapadne Europe naučile ozbiljnije lekciju u proljeće. Sada su puno ozbiljnije reagirale, uvele ozbiljnije mere i građani su dosta više motivirani. Za razliku od toga u zemljama Istočne Europe je sada kritičnije”, smatra Đikić.

Ustvrdio je i da postoje tri glavna pravila u borbi protiv koronavirusa, a to je da moramo više testirati, da moramo locirati viruse i djelovati lokalno kako bismo izdvojili virus od daljnjeg kruga  širenja.

Sloboda je nadomak ruke

Đikić je ustanovio i da je odgovornost političara u kriznim situacijama od velike važnosti. Državama su potrebni transparentni vođe koji će pokazivati točne podatke, a rezultat toga je odgovorno ponašanje građana.

Smatra i da je cjepivo najbolja zaštita i najbolji način da se borimo protiv koronavirusa.

“Potrebno je cijepljenje od dva do tri mjeseca, da se populacija cijepi, stvorit će se kolektivni imunitet. Potom nam je potrebno nekoliko mjeseci pažljivog života, strpljenja, mjera koje su umjerene i nakon toga s realnim šansama možemo reći – kraj 2021. godine, 2022. će biti normalna godina sa svim slobodama, putovanjima, osmjehom, dječjim školovanjem. To je ono što je optimistično, ali bazirano na podacima”, zaključio  je Đikić.  (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari