O CJEPIVU

Đikić: Ne treba čuditi ako sve više cijepljenih ponovno dobije covid

Foto: Pixsell

Za cjepivo Comirnaty proizvođača Pfizer/BioNTech preporučeni je razmak između dvije doze šest tjedana radi ubrzanja obuhvata cijepljene, a moguće je drugu dozu primijeniti i između četiri do šest tjedana nakon prve doze.

Što se tiče indijskog soja, prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu misli da nitko ne zna točno koje nove varijante i sojevi se razvijaju u Indiji zbog trenutačne krize.

”Količina zaraze u Indiji ogromna je i vjerujem da mora postojati niz mutanata Cov2, ali u nedostatku tehnologija sekvenciranja toga nismo svjesni. Čak je i za prijavljenu indijsku varijantu B.1.617 (E484Q i L452R u proteinu S) veličina uzorka koja potvrđuje njegovu prevalenciju nije dovoljno velika da bi se potvrdilo je li ova varijanta isključivo odgovorna za povećanu stopu zaraze. Naravno, brojni slučajevi UK i južnoafričke varijante također su zabilježeni u Indiji te je moguće i križanje tih do sada poznatih varijanti”, rekao je  Đikić za Večernji list

Znanstvenik se osvrnuo i na izjave o primjeni samo jedne doze cjepiva za one koji su već preboljeli COVID-19.

”Imamo veliki broj ljudi koji misle da su zaštićeni, a zapravo nemaju dovoljan titar ni adekvatan stanični imunosni odgovor. Takvim izjavama možemo dovesti u pitanje program cijepljenja i povjerenje u cjepiva. Neodgovorno je davati takve izjave za širu javnost bez konkretnih znanstvenih podataka i pravog plana i strategije. Ne postoje do sada ozbiljne studije koje bi preporučivale takve odluke. To ne pridonosi realnom i stabilnom kolektivnom imunitetu te sigurnosti i dugotrajnoj zaštiti građana. Upravo zbog toga ne trebamo se čuditi ako u budućnosti sve više cijepljenih osoba ponovno dobije COVID-19”, kazao je Đikić, piše Poslovni.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari