IZ MARIUPOLJA NA VIŠNJIK

Dirljiva priča o ukrajinskim skakačima u vodu: ‘Trening mi pomaže da izdržim, hvala Hrvatskoj’

Njihov dolazak u Hrvatsku organizirao je Hrvatski olimpijski odbor

Ukrajinski olimpijci, svjetski i europski prvaci, za nove se pobjede pripremaju u Zadru. 40 skakača u vodu iz Ukrajine sada trenira na bazenima na Višnjiku. A u mislima su s obiteljima koje su i dalje u ratu.

Odskočne daske do Svjetskog prvenstva mladim ukrajinskim reprezentativcima trenutno su u Zadru. Donedavno su bili u ruševinama, a sada opet treniraju, izvještava Nikolina Radić za RTL Direkt.

“Zabrinut sam za roditelje i prijatelje koji su ostali tamo i strašno im je”, kazao je Danylo Konovalov, seniorski reprezentativac Ukrajine u skokovima u vodu. 

“Tužna sam, ali trening mi pomaže da izdržim. Ovdje sam s mamom. Otac je u Mariupolju”, kaže Nika Shurda, juniorska reprezentativka Ukrajine u skokovima u vodu.

Nikin je otac zarobljen

Nikin je otac zarobljen i obitelj nema kontakta s njim. Njena priča, ali i sudbine članova obitelji drugih sportaša treneru reprezentacije zaustave riječi u grlu.

“Jako cijenimo što je za nas napravio Hrvatski savez za skokove u vodu. Jako”, poručio je Oleg Vyshivanoc, trener ukrajinskih reprezentativaca u skokovima u vodu

Doručak, trening, škola ili fakultet, druženje s prijateljima, obiteljski ručak, to im je prije bila svakodnevica, a sada je bazen jedini dio starog života, jedino staro normalno. U ukrajinskom timu koji je došao u Zadar ima 52 članova. Kažu da su se mjesec dana skrivali poput krtica u skloništima.

“Potpuno sam zadovoljan uvjetima. Ovdje imaju odlične odskočne daske, već sam navikao na njih”, kazao je Bogdan Chyzovski, seniorski reprezentativac Ukrajine u skokovima u vodu.

“Jako smo sretni s ovim uvjetima jer svaki dan imamo mogućnost koristiti i gimnastičku dvoranu za trening na suhom”, rekao je Oleg.

Skakači su stari od 10 do 19 godina

Skakači su stari od 10 do 19 godina, a s nekima su u pratnji i članovi obitelji

Ukrajinski reprezentativci u skokovima u vodu, i seniorski i juniorski treniraju na zadarskom Višnjiku već gotovo 3 tjedna. Uglavnom su smješteni po privatnim apartmanima, a neki od njih su i u studentskom domu.

Njihov dolazak u Hrvatsku organizirao je Hrvatski olimpijski odbor.

“Sport je uvijek bio taj koji spaja ljude. I mislim da je jedino logično ako već ne možemo pomoći na drugi način, da ih prihvatimo, da im pružimo uvjete koji su im potrebni za treniranje”, poručila je Blanka Vlašić, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora.

“Ispred cijele obitelji vodenih sportova zahvaljujem Hrvatskoj, a posebno gradu Zadru”, poručuje Husain Al-Musallam, predsjednik Svjetske federacije vodenih sportova (FINA).

Zadar je bio logičan izbor jer jedini u Hrvatskoj ima više adekvatnih skakaonica na zatvorenom bazenu.

“Učinit ćemo sve da oni i dalje budu ovdje zadovoljni i da smo im na raspolaganju za sve što treba”, rekao je Denis Karlović, direktor ŠRC Višnjik Zadar.

Članovi ukrajinskog tima sada imaju uvjete za pripreme, do Svjetskog prvenstva u Budimpešti ostalo je nešto više od dva mjeseca, izvještava Nikolina Radić za RTL Direkt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari