IRENA WEBER

Video | Direktorica HUP-a: ‘Vlada velika nervoza! Nije vrijeme za dodatni porez, nego za dogovor’

Direktorica HUP-a tumači činjenicu da u u jednoj trgovini zaposlenici zarađuju 6000, u drugoj 11.000 kuna plaću tako da neki poslodavci kontinuirano podižu plaće jer nema radne snage, a osobito nema kvalitetnih i motiviranih zaposlenika

Vlada se vratila na Markov Trg. Prvi put u dvorani je bio novi ministar financija, koji je predstavio proračun. I to prvi u eurima, prvi za vrijeme kad ćemo biti u Schengenu i Eurozoni. Krizni proračun koji ublažava posljedica COVID-a i rata. U kojem su dakle i predviđene povišice, povećanja mirovina, subvencije za plin. Nećemo vas sad daviti prihodovnom i rashodovnom stranom, i konsolidiranom općom državom.

Očekuju se i veći prihodi i rashodi nego lani. Evo samo nekoliko zanimljivih brojeva:

-Vlada očekuje rast BDP-a od 0,7 posto
-I usporavanje inflacije na 5,7 posto
-Očekuje i prihod od EU od 5 milijardi eura, što znači da će dobiti 30 posto više nego lani
-Za obnovu od potresa država će potrošiti 270 milijuna eura
-Policija i vojska dobit će 86,9 milijuna za jačanje obrambenih sposobnosti i sigurnost.
-Kupuju se helikopteri, ophodni brod, a sjeda nam i prva rata za Rafale
-72 milijuna eura potrošit će na prehranu učenika u osnovnim školama


“U postojećim okolnostima jednostavno nije moguće dalje rasterećivati plaće”, kazao je večeras u RTL-u Danas ministar financija Marko Primorac.

Stiže nam recesija, situacija je dramatična, odustanite od poreza na dobit. Tako danas kaže Udruga poslodavaca koja apelira na Vladu da s poduzetnicima sjedne za stol. Vidjet ćemo što kažu i na izjave ministra Primorca, gošća Direkta je direktorica HUP-a Irena Weber.

“Mi ćemo neovisno o izjavama ministra Primorca zahtijevati rasterećenje troškova rada, to je jedini način na koji se mogu značajnije podići plaće. Isto tako sam primijetila u odgovoru ministra, prostor za jednu ozbiljniju reformu poreza na dohodak što mi poslodavci kontinuirano zagovaramo”, rekla je Weber.

Direktorica HUP-a tumači činjenicu da u u jednoj trgovini zaposlenici zarađuju 6000, u drugoj 11.000 kuna plaću tako da neki poslodavci kontinuirano podižu plaće jer nema radne snage, a osobito nema kvalitetnih i motiviranih zaposlenika. “Vlada ozbiljna borba za svakog zaposlenika na tržištu rada”, dodala je.

Novi proračun

“Vlada je pokazala jedan uvjereni optimizam stavivši projekciju rasta BDP-a na 0,7 posto. Međutim, imamo li u vidu naše okruženje i krizu u Eurozoni i negativne indikacije, stvarno je treba biti poprilično oprezan”, smatra Weber.

Direktova gošća smatra da će porez na dobit biti veliki udarac za poduzetnike.

“Mi smo danas apelirali na Vladu da povuče prijedlog dodatnog poreznog opterećenja na poduzetnike. Mi smatramo da s obzirom na najave recesije kod naših najvećih izvoznih partnera kao što su Njemačka, Austrija, Francuska… Nije vrijeme za dodatni poreza, nego da zajedno dogovorimo mjere koje će pripremiti gospodarstvo za odgovor na sve krizne scenarije koji nas mogu zadesiti sljedeće godine”, objašnjava Weber.

“Mi komuniciramo s našim članovima i povratne informacije nisu obećavajuće. Osobito se to odnosi na poslove koji se sklapaju s kupcima u Njemačkoj. Dolazi do povlačenja narudžbi, dolazi do potpunog zastoja novih narudžbi, čak i dugogodišnji ugovori se stavljaju na hold. Događa se velika, velika nervoza”, ističe Weber.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari