DIRLJIVA OBJAVA Pilot Ivan Selak: ‘Zlatko Mejaški zadužio je Hrvatsku, a nema spomen sobu, ulicu, niti trg…’

Mejaški je prije 23 godine poginuo na zadaći uvježbavanja za operaciju Bljesak

Na svojem Facebook profilu vojni pilot i brigadir Hrvatske vojske Ivan Selak prisjetio se kolege i prijatelja Zlatka Mejaškog, koji je na jučerašnji dan prije 23 godine poginuo na zadaći uvježbavanja za operaciju Bljesak.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Na današnji dan prije 23 godine na zadaći uvježbavanja za operaciju Bljesak poginuo je moj kolega i prijatelj ,hrvatski vitez , pilot i junak Zlatko Mejaški.

Nema njegove spomen sobe , trga , ulice , ni sokaka nema, ni spomena kad je prigoda, a zaslužio je jer je ovu zemlju itekako zadužio.

Pa tko je bio Meš ?

Rođen u Bariloviću, nedaleko Karlovca , od prvog dana stao je u obranu svog kraja , pilot , sa kalašnjikovom u rukama tukao se u rovovima oko Karlovca , Duge Rese i Barilovića, nije on bio u Maksimirskoj dok su padale granate po njegovu kraju.

Nije letio do 93.. dok nismo nabavili avione , imao je prekid gotovo 4 godine jer njegov zadnji let bio je u Bihaću .Sjećam se zima 89/90. ,letimo noću, aerodrom Željava , preko pola metra snijega , hladno , Meš na slijetanju dodiruje predpolje 60 m prije praga piste , udar je strahovit , dijelovi kotača ostaju na pisti a avion završava u dubokom snijegu 600 metara od praga i 60 metara pored piste, nema eksplozije , nema prevrtanja , snijeg u usisniku zabetoniran,pilot koji je tu noć bio na startnoj nije skužio da se čovjek rasuo,da je avion uništen, slijećemo još trojica nakon njega na istu pistu punu ostataka Mešovog aviona , i niko ništa nije zakačio , što ti je sudbina. Parkiramo avione a Meša nema, dovozi ga kolega koji je bio na startu i koji se vraćao pistom nazad , Meš ga stopirao , ovaj u šoku. koliko je volio taj avion rekao mi je još na stajanci “kad sam vidio što je ostalo od aviona da sam imao pištolj ubio bih se”.

I sjeo je ponovo 93. i ja sam bio za to , trebali su nam takovi ,jer bilo nas je malo, bio je svjestan da puno više može za ovu zemlju uraditi avionom, dao je sve od sebe , ponovo je bio najbolji u poznavanju ZTUP, od svih nas garant najviše.Često smo letjeli skupa . ove fotke su iz zime 94/95 ,fotkao sam ga sa nekim kršem od foto aparata. Dva i pol mjeseca kasnije zadnji put sjeda i odlazi . Odlazi i više se nikada ne vraća , pozvali su ga Žile ,Vule ,Anton , Miroslav,poletio je sa Batariletom (ni njega više nema) u paru kao pratilac. U nekom jebenom zaokretu na maloj visini i velikoj brzini dira krilom zemlju koju je toliko volio i nestaje , odlazi i pridružuje se plejadi hrvatskih vitezova , kažu da duše takovih idu u sazviježđe Coma Berenices , e tamo su moji heroji.

MEŠ , vječna ti slava , velika hvala , počivao u miru…“, stoji u objavi.

https://www.facebook.com/ivan.selak.79/posts/2076376689058295

Vijesti.hr
Foto: Facebook/Ivan Selak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari