Divjak najavila: ‘500 najboljih učitelja nagradit ćemo s 10.000 kuna’

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Naglasila je da se bitno povećava transparentnost procesa jer odlučivanje o napredovanju nije više u rukama jednog čovjeka

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u srijedu Prijedlog pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, koji, kako je rečeno, povećava transparentnost napredovanja i prvi put potiče dionike školstva na izvrsnost i inovativnost.

“Ovo je definitivno iskorak u sustav koji njeguje izvrsnost i inovativnost. On potiče učitelje da se usavršavaju te da budu drugima dobar primjer”, kazala je ministrica Blaženka Divjak a prenijela Hina.

Naglasila je da se bitno povećava transparentnost procesa jer odlučivanje o napredovanju nije više u rukama jednog čovjeka.

“Taj se sustav zloupotrebljavao za kažnjavanje onih koji nisu bili podobni kao što je bilo slučajeva za učitelje koji su aktivno radili na Cjelovitoj kurikularnoj reformi”, kazala je i dodala da je prema novom prijedlogu napredovanje i nagrađivanje pod nadzorom stručnih povjerenstava, te da je uzet u obzir znatno šiti opseg kriterija.

Prijedlog Pravilnika koje je nakon anketiranja učitelja nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima dobio više od 1300 prijedloga, krenuo je u srijedu u javno savjetovanje i mogao bi stupiti na snagu tijekom proljeća.

Pravilnik, koji se mijenja nakon 23 godine, prati i natječaj za godišnje nagrađivanje 500 najboljih, koji će za Dan učitelja dobiti po 10 tisuća kuna nagrade, a mogu se uzastopno natjecati svake godine, rečeno je.

Pravilnik uvodi zvanje izvrsnog savjetnika, pored dosadašnjih zvanja mentora i savjetnika, a njegova plaća bi mogla biti veća oko 30 posto od uobičajene.

Novi pravilnik ima dva do tri puta više bodova od starog, koji se dobivaju na temelju vrednovanja doprinosa kroz osam kategorija i 66 kriterija.

Za ovu namjenu Ministarstvo je u proračunu namijenilo 26 milijuna kuna.

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec ocijenila je pravilnik jako velikim iskorakom u napredovanju i nagrađivanju jer je važno istaknuti one koji rade najbolje.

Divjak: Početkom siječnja konačna potvrda za potpisivanje ugovora sa CERN-om

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu uoči sjednice Vladina užeg kabineta da ministarstvo početkom siječnja planira dobiti konačnu potvrdu za potpisivanje ugovora s Europskim centrom za nuklearna istraživanja (CERN).

Hrvatska je 2018. godine ispunila preduvjete za pridruženo članstvo u najvećem znanstvenom laboratoriju u svijetu, a Divjak je kazala kako “početkom siječnja ministarstvo planira dobiti potvrdu za potpisivanje ugovora sa CERN-om”.

Dodala je i kako se ove godine u sve škole uvodi cjelovita kurikularna reforma te da će u strukovnim školama biti naglasak na centrima kompetentnosti.

Najavila je i skoro potpisivanje programskih ugovora s visokim učilištima u Hrvatskoj, koji će im donijeti prosječno povećanje od 17 posto sredstava iz državnog proračuna.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views