TAKAV JE ZAKON

Divjak: “Ukinemo li maturu, to bi značilo da gimnazijalci nisu završili obrazovanje”

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u srijedu maturantima da se esej iz hrvatskog jezika neće održati kako je predviđeno 16. svibnja te istaknula da se državna matura ne može ukinuti jer bi to značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje

Napomenuvši da svaka odluka trenutačno ovisi o procjeni stručnjaka i o epidemiološkoj situaciji, ministrica Divjak je u videoporuci maturantima objavljenoj na njezinoj Facebook stranici naglasila kako se mora osigurati da ova školska godina završi regularno.

“Ako bismo nekontrolirano ukinuli državnu maturu, to bi zapravo značilo da gimnazijalci nisu završili svoje srednjoškolsko obrazovanje”, ističe Divjak, dodajući da bi za to bilo potrebno promijeniti zakon.

Isto tako, dodaje, neće biti moguće umjesto državne mature provesti prijamne ispite na fakultetima. “Ako je epidemiološka situacija takva da se ne može održavati državna matura, još manje je moguće da vi putujete diljem cijele Hrvatske i na različitim fakultetima polažete prijamne ispite”, poručila je Divjak maturantima.

Potvrdila je da se esej iz hrvatskog jezika neće održati ‪16. svibnja‬, ali će se “tada znati kad će se državna matura održati”.

“Moj je cilj da nitko od vas ne ostane zakinut, i dalje ću odluke donositi baš na taj način da svi imate jednake prilike i vjerujte da razumijem vašu situaciju i da ćemo učiniti sve prilagodbe da vi dobijete kvalitetno obrazovanje i da ne budete zakinuti ne samo jedni u odnosu na druge, nego i u odnosu na vaše europske kolege”, poručila je Divjak maturantima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari