DIVLJE ODLAGALIŠTE: Građane uznemirila fotografija gomile bačenih mandarina

‘Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više desetaka FB korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute’, piše u komentaru uz fotografiju

Ekološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama Ana Musa, objavila šokantnu fotografiju gomile bačenih mandarina na divljem odlagalištu u okolici Opuzena koja se širi Facebookom.

“Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više desetaka FB korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute….. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zbilja nije jasno zašto! Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi…

Zašto onda ovo neprocjenjivo domaće blago, nezagađeno, zdravo, zbog nemogućnosti plasmana na domaćem ili izvoznom tržištu, zbog neorganiziranog otkupa i apsolutnog nerazumijevanja prema proizvođačima mora završiti u smeću. Mnogi optužuju Todorića i njegov Konzum. Neki proizvođači govore da je kriv embargo Rusiji, jer je ogroman dio išao tamo. Drugi govore kako se mandarine kalibriraju, pa ako su manje od zadane veličine, ne primaju ih.

mandarine-fejs

U komentarima na ovu sliku jedan me je osobito zainteresirao, jer sam kao županijska vijećnica u našoj županiji čula upit jednog vijećnika iz Neretve o uvozu mušica koje bi trebale uništiti domaće mušice zbog ogromne štete koju čine proizvođačima mandarina. Evo toga komentara za koji ne mogu reći je li ili nije točan. Proizvođači to vjerojatno znaju, a ja ga objavljujem da što više ljudi dođe do informacije:

Hmmm… 2014 godine je isto tako bila objavljena fotografija na kojoj se mandarine bacaju u Neretvu i izazvala je zgražanje mnogih. Mediteranska voćna mušica je nametnik koji liježe jaja u plodove mandarine u zadnjem tjednu zriobe, jajima treba do tri dana da se izliježu i postanu ličinke koje iznutra prema vani uništavaju zrele plodove. Postoje jasna pravila i propisi za EU i Rusiju koje zabranjuje uvoz potencijalno zaraženih mandarine, stoga veletrgovci kad otkupljuju mandarine tek nakon drugog-trećeg dana je klasiraju, a mandarine u kojima se ličinke mediteranske voćne mušice izliježu idu na zbrinjavanje. Najučinkovitija metoda je takve mandarine sa ličinkama utopiti u vodi tj. baciti u Neretvu ili odložiti i potom zatrpati zemljom. Znači ova fotografija gore uopće nije žalosna”, piše u jednom komentaru gornje fotografije.

Ipak, Miodrag Kiridžija, veliki proizvođač mandarina iz Opuzena, za Index.hr je otkrio zbog čega su mandarine završile na smetlištu.

“Ove su mandarine zaražene mediteranskom voćnom muhom i sad se treba napraviti fitosanitacija. Otkad su bačene treba proći maksimalno 24 sata da se one zakopaju kako se zaraza ne bi širila”, rekao je Indexu Kiridžija

Objasnio je kako je fitosanitacija mjera koja se provodi s ciljem zaštite mandarina i prevencije širenja štetnika, a propisana je od strane Ministarstva poljoprivrede.

“Uredbom Ministarstva poljoprivrede o suzbijanju mediteranske voćne muhe zaražene mandarine moraju se zakopati. Svi koji se bave proizvodnjom mandarina nužni su baciti zaražene plodove. Ta je mjera nužna. “, rekao je Kiridžija.

Zaražen plod je, doznaje Index od proizvođača mandarina, ispravan za jelo, no do dolaska na tržište nastupilo bi kvarenje tako da iako bi se takvi plodovi u teoriji mogli konzumirati, u praksi se to ne radi već se zaražene mandarine bacaju.

Foto: Facebook (Ana Musa)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari