VRIJEDNO HVALE!

DIVNA GESTA Metkovčanin donirao sedam tona mandarina dječjim bolnicama i domovima

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Inače, svake godine u dolini Neretve propadaju stotine tona mandarina

Perica Planinić vlasnik je jedne tvrtke iz Metkovića koja se bavi otkupom mandarina, a donirao je sedam tona mandarina dječjoj bolnici u KlaićevojKBC-u Rebro te domovima u Zagrebu i Karlovcu koji skrbe o nezbrinutoj djeci.

Mandarine je otkupio od proizvođača i u vlastitom ih aranžmanu transportirao na odredište, prenosi Slobodna Dalmacija.  Inače, svake godine u dolini Neretve propadaju stotine tona mandarina, a iako je donacije unatrag nekoliko godina financirala Europska komisija putem potpora proizvođačima, od toga više nema ništa.

Ništa se nije promijenilo iako su kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede

Proizvođač mandarina i predsjednik udruge Neretvanska mladež Željko Bjeliš objasnio je da propadaju mandarine druge i treće klase koje su ispravne po svim parametrima, samo su, primjerice, nešto sitnije od standarda.

“Takva mandarina će ostati neobrana i završiti na deponiju dok u Hrvatskoj ima ljudi koji sebi ne mogu priuštiti mandarine jer nemaju novca. Još smo prošle godine o tome izvijestili Ministarstvo poljoprivrede, no ništa se konkretno nije promijenilo…”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju.  Umjesto donacija, Ministarstvo poljoprivrede sufinancira zbrinjavanje propalih mandarina na deponije.

“Mislim da se taj novac treba preusmjeriti za donacije potrebitima, staračkim domovima, humanitarnim organizacijama, bolnicama. Svaki proizvođač mandarina u Neretvi ima ovakve mandarine i sigurno bi bio sretniji da ih može prodati, nego da ih odvozi na deponije”, rekao je na kraju Bjeliš.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari