STIŽE TEŠKA JESEN

Dizelaši, nadamo se da ste jučer natočili pune tankove: Od danas vam je litra 10 centi skuplja

Srecko Niketic/PIXSELL

Poskupljenje naftnih derivata gotovo uvijek je prva stepenica u poskupljenju svega ostalog jer se gorivo koristi za proizvodnju i transport. Zato, dolaskom jeseni, nije neobično da mnogi strahuju od novih poskupljenja.

Od danas plaćamo još skuplje gorivo. Benzin poskupljuje 3 centa, a dizel čak 10 centi po litri, što znači pet eura skuplji prosječni spremnik. Nova cijena osnovnog dizelskog goriva sada je 1,51 eura, dok je benzinu cijena 1,54 eura. Litra plavog dizela je 0,98 eura, 11 centi više.

I premda Oleg Butković potpredsjednik za gospodarstva kazao da nema razloga za paniku i da je sve pod kontrolom mnogi u to sumnjaju.

“Još uvijek u cijeni goriva je vladina subvencija. Tako da, kad gledamo cijene energenata, tu je stvar stabilna i ona nije udarila previše građane, odnosno u najmanjoj mjeri ih je udarila”, uvjerava Butković.

Ipak, poskupljenje naftnih derivata gotovo uvijek je prva stepenica u poskupljenju svega ostalog jer se gorivo koristi za proizvodnju i transport. Zato, dolaskom jeseni, nije neobično da mnogi strahuju od novih poskupljenja.

Stručnjak za energetiku Davor Štern kazao je za RTL Danas kako je strah opravdan jer se događaju se stvari na koje nemamo utjecaja.

“Geopolitičke stvari nad kojima nitko nema kontrolu, prvenstveno Ukrajina i Rusija, drugo Saudijska Arabija i Iran, njihovo približavanje, Amerika i Iran, recesija u Europi, u Njemačkoj. Pad kreditnog rejtinga Amerike što je vrlo zabrinjavajuće jer će poskupiti kamate, a trgovina naftom, kao i svaka druga trgovina se financira i kratkoročnim kreditima”, smatra Štern.

Nekoć je psihološka granica bila 10 kuna, sada je euro i pol. Od danas ju je dizel i probio.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari