TAMNA STRANA HRVATSKE

DJECA UBOJICE Bacili majku u septičku jamu, mladiću rasporio vitalne organe, ubila staricu zbog 160 kuna …

Pixsell

Mlađim maloljetnicima se mogu izreći samo odgojne mjere, a stariji maloljetnici mogu biti kažnjeni i maloljetničkim zatvorom

Slučaj koji je prošli tjedan zgrozio Hrvatsku je ubojstvo u Splitu koje se dogodilo u prošlu nedjelju. Dodatan šok je i činjenica da je okrutno ubojstvo počinio maloljetnik kojemu je tek 15 godina.

Protiv 15-godišnjaka je, naime, splitska policija podnijela kaznenu prijavu zbog teškog ubojstva. Sumnjiče ga da je zakucao na vrata stana 89-godišnjakinje nakon čega je staricu ugurao u stan. Potom joj je zadao više udaraca od kojih je na mjestu umrla.

Nakon što ju je ubio, tijelo je navodno odvukao do balkona i ondje ostavio. Iz stana ništa nije uzeo.

Ubojica je potom sav krvav otišao u zgradu Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koja je u samom susjedstvu, te se prijavio. Prvo je rekao kako je napadnut, a kasnije priznao što je učinio. Uhićeni 15-godišnjak je tijekom kriminalističkog istraživanja testiran na alkohol i opojna sredstva.

Sudac za mladež istražni zatvor odredio je 15-godišnjaku ”zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti”.

Maloljetna djeca ubila majku i bacila je u septičku jamu

U obiteljskoj kući u Peršinovcu kod Velike Gorice tri dana uoči Božića te davne 1998. godine, 16-godišnjakinja je s dvije godine mlađim bratom, ubila majku Michelle I. Ubojstvo su skrivali 20 dana, a leš majke su bacili u septičku jamu. Djeca su danima kovala plan kako ubiti majku za koju su kasnije tvrdili da ih je zlostavljala.

Kobnog dana brat je uzeo očuhov pištolj Crvena zastava i dao ga sestri koja je majci u glavu ispalila dva hitca. Nakon toga, djeca su majku bacila u septičku jamu u dvorištu njihove kuće koju su očistili misleći da su se riješili tragova. Maloljetnica je potom nazvala očuha i kazala mu kako majke nema cijeli dan i da je najvjerojatnije nestala. Očuh s kojim su djeca živjela, nestanak je prijavio policiji. U pomoć je pozvao i vidovnjakinju koja ga je uputila da nestalu ženu traži oko kuće. Budući da je jedini neistraženi dio bila septička jama, kada ju je otvorio, ugledao je ljudsku glavu. Obavijestio je policiju koja je ubrzo riješila stravični zločin.

Brat djevojčice, koji je pomogao pri ubojstvu, brzo je pušten iz pritvora te je smješten u Centar za socijalnu skrb. Budući da je bila riječ o maloljetnicima, suđenje je bilo zatvoreno za javnost.

Metkom u potiljak maloljetne sestrične ubile taksistu

Sestrične Petra i Tea, stare samo 15 godina, ubile su taksista Zlatka Popovića ispred pizzerije u Sesvetama 1998. godine. Trebao im je novac za drogu. Tea je ukrala revolver iz kuće svojih roditelja.

Taksistu su rekle da ih odveze u Kašinu jer su u tamošnjem disku namjeravale nabaviti drogu. Kad su došle do cilja, promijenile su plan i od Popovića zatražile da ih odveze u drugi noćni klub, u Sesvete.

Popović je zatražio 300 kuna za vožnju, a one su kazale da ih odveze do pizzerije gdje radi njihov bratić od kojeg će uzeti novac za vožnju. Kad su došli do Ulice Otona Ivekovića, Tea mu je prislonila revolver na zatiljak i i opalila.

Pobjegle su prijateljima u Zaprešić i pričale da je nepoznati muškarac ubio taksista koji ih je vozio, zatim su priznale da su to učinile one… U međuvremenu su Teini roditelji prijavili krađu revolvera. Policiji nije trebalo dugo da utvrdi da je riječ o istom oružju kojim je ubijen Popović. Pet dana nakon ubojstva su pronađene.

Djevojke su isprva mijenjale iskaze međusobno se optužujući. Na kraju suđenja objema je izrečena tek odgojna mjera i s prvim danima punoljetnosti puštene su na slobodu.

Srđan Mlađan ubio je troje ljudi  prije 
21. rođendana

Mlađan je javnosti poznat po krvavim ubojstvima, iz 1998. kad je kao 16-godišnjak u Petrinji ubio 16-godišnju Elizabetu Šubić, a potom i umirovljenika Petra Jančića (61) iz Siska koji je bio na krivom mjestu u krivo vrijeme. Samo četiri godine kasnije, nakon što je služio kaznu zatvora u Požegi, dobio je prvi slobodni vikend, otišao je u Zagreb i opljačkao banku u Zvonimirovoj ulici. S tri metka na Borongaju ubio je policajca Milenka Vranjkovića i predao se nakon višesatne talačke drame.

Osudili su ga na deset godina za dva ubojstva, pljačke banke i pokušaja ubojstva u Sisku tijekom 1997. i 1998. Za ubojstvo policajca dobio je 15 godina zatvora. Iz Lepoglave bi trebao izaći 2027. Bila je to maksimalna kazna koja se prema zakonu mogla izreći mlađem punoljetniku. Da je ubojstvo počinio samo 66 dana kasnije, kazna je mogla biti i 40 godina.

”Za mene je jedini lijek metak u čelo”, izjavio je Mlađan tijekom jednog psihijatrijskog vještačenja.

Maloljetnici pajserom izmasakrirali starca. Jedan divljao i na sudu

Dvojica maloljetnika iz Duća koji su u listopadu 2006. godine počinili teško ubojstvo iz koristoljublja, presudom na Županijskom sudu u Splitu osuđeni su na kaznu zatvora od 6 i pol godina zatvora.

16-godišnji K.Š. i 17-godišnji L.P. proglašeni su krivima za ubojstvo 67-godišnjeg Stipe Dajaka kojeg su brutalno pretukli do smrti nakon čega su ga opljačkali.

Ubojstvo se dogodilo u Dajakovoj kući u Dućama iz koje su maloljetnici odnijeli nekoliko žrtvinih predmeta i nešto novca. 67-godišnjak je ubijen s više od 30 udaraca otpiračima nakon kojih mu je lice bilo izmasakrirano do neprepoznatljivosti.

Nesretnog Dajaka, koji je bio povratnik iz Njemačke i koji je živio sam, u lokvi krvi na podu spavaće sobe pronašao je njegov nećak nakon nekoliko dana.

Agresivnost je jedan od njih pokazao i u sudnici pri izricanju presude vrijeđajući suca i Sudsko vijeće.

”J…. vam mater svima!” zaurlao je L.P. Htio se i fizički obračunati s članovima sudskog vijeća. Čak trojica pravosudnih policajaca su ga savladavala.

Drugi mladić koji je bio sudionik u brutalnom ubojstvu je mirno primio presudu, ali je baš zbog toga postao sljedeća meta pomahnitalog L.P. koji je nasrnuo na njega u podrumu istražnog centra.

Brutalno pretukli prijatelja, polugolog ga odnijeli na livadu i pustili da iskrvari

Luka Marinac, 19-godišnji je mladić kojeg su 2007. godine na smrt pretukli 16-godišnjak i 17-godišnjak. Dva maloljetnika su nakon noćne pijanke i svađe, nogama i rukama isprebijali Luku po glavi i tijelu u stanu na Radničkoj cesti. Krvavog i u modricama, odvukli su ga polugolog na livadu pred zgradu i ostavili da umre. Tijelo je pred zgradom pronašao susjed.

Policija je kazneno djelo kvalificirala kao nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, a maloljetnici su dobili najviše šest mjeseci do tri godine boravka u Odgojnom zavodu.

Zbog svađe u WC-u mladiću nožem rasporio vitalne organe

17-godišnji M.B. je 2008. godine nožem na Bačvicama ubio 21-godišnjeg Marka Jurića.

Krvoproliću je prethodio manji incident na zahodu narodnjačkoj kluba. Naime, Jurić je bio u WC-u pa nije mogao pustiti pijanog i drogiranog M. B. koji se razljutio i počeo razbijati po lokalu.

Redari su ga izbacili iz kluba. Bijesan je otrčao do obližnjeg fast-fooda i uzeo nož. Pola sata je čekao Jurića kojeg je smatrao krivcem za to što mu se dogodilo.

Zabio mu je nož 13 centimetara u tijelo i rasporio vitalne organe. Osuđen je na pet godina maloljetničkog zatvora.

Ubili Luku Ritza iz ‘čiste dosade’

Luka Ritz imao je samo 18 godina kada ga je 2008. godine pretukla maloljetna banda. Od posljedica udarca u glavu, nesretni je mladić preminuo 12 dana kasnije.

Nasilnici su priznali kako su isto zlodjelo počinili iz čiste dosade.

On je te kobne večeri čekao autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su ih zatražili novac i cigarete. Nakon toga, kako su priznali policiji, 16-godišnjak je Luku bez ikakva povoda počeo tući dok je sjedio na rubu nogostupa. Zatim su ga 16-godišnjak i 17-godišnjak nastavili udarati, u jednom trenutku Luka se pridigao i pokušao pobjeći. Međutim tada ga je drugi 17-godišnjak opet srušio na tlo pa su ga on i 16-godišnjak nastavili udarati.

Ubojice su dobili minorne kazne, a dio njih je nastavio sa zločinima. Naime, sedam mjeseci od napada na Ritza, J. J. je ponovno postao predmet sudske istrage pošto je priveden zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na još jednog dječaka, koji je, srećom, za razliku od Ritza prošao samo s lakšim ozljedama.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen, drugooptuženi R. L. osuđen je na godinu i pol dana zatvora, ali je pušten na slobodu već nakon devet mjeseci zatvora u Požegi, a trećeoptuženi M. K. osuđen je na odgojne mjere, odnosno odlazak u popravni dom.

Jedanaestorica nasmrt pretukla kolegu ispred škole

Josipa Klasnića (16) u Vinkovcima je, nedugo nakon ubojstva Luke Ritza, u parku ispred škole napalo i pretuklo 11 kolega. Nakon teške borbe za život, osam dana kasnije preminuo je od nagnječenja mozga. Najmlađi napadač imao je 15, a najstariji 17 godina.

Petorica mladića osuđena su na po dvije godine maloljetničkog zatvora. Ostalih šest napadača upućeno je samo na odgojni zavod.

Staklenom vazom ubila staricu zbog 160 kuna

Tinejdžerica (16) iz Kloštar Ivanića je u travnju 2009. godine nasmrt pretukla 78-godišnju Ivku Rozić iz Virovitice, i to radi plijena od samo 160 kuna. Djevojka je Ivki Rozić na vrata pokucala kako bi zatražila novac, no kad joj je ona dala samo pet kuna, nasrnula je na staricu rukama i nogama, a potom je udarila i staklenom vazom.

Nakon premlaćivanja otela joj je novčanik u kojem je bilo 160 kuna. Okrutna tinejdžerica je tada već bila u braku i imala dijete.

Majka i maloljetnica jastukom ugušile trogodišnje dijete

Ubojstvo koje je šokiralo cijelu Hrvatsku dogodilo se u svibnju 2017. godine. Žrtva je bio trogodišnji dječak Denis Pašić, a ubile su ga vlastita majka Chiara Pašić i njezina 15-godišnja prijateljica.

Nesretno je dijete ležalo u sobi na krevetu licem okrenutim prema stropu, maloljetnica mu je stavila jastuk na lice dok mu je majka Chiara pridržavala noge. Kako je dijete još davalo znakove života, Chiara je sjela na jastuk na lice djeteta dok mu je maloljetnica pridržavala noge, potom su mrtvo tijelo djeteta odnijele na područje bivše vojarne Katarina na Valelungi gdje je Chiara bacila tijelo dječaka u more.

Niti jedna od njih tijekom suđenja nije pokazala ni najmanje znakove kajanja.

Chiara Pašić je osuđena na 33 godine zatvora, a 15-godišnjakinja je upućena u Odgojni zavod u kojem može ostati najduže tri godine, uz to da se svakih šest mjeseci preispituje hoće li se ta mjera obustaviti ili zamijeniti nekom drugom odgojnom mjerom.

Izrečena im je i mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana koji može trajati najdulje dvije godine, a maloljetnici su pojačane mjere odgoja.

‘Najveća kazna koju zakon predviđa za teška djela koju počini maloljetnik je 10 godina, ali nikada nije izrečena’

Prema našem zakonu, mlađim maloljetnicima se mogu izreći samo odgojne mjere, a stariji maloljetnici mogu biti kažnjeni i maloljetničkim zatvorom, no on se izriče samo iznimno.

Lana Pető Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež kazala je za RTL.hr kako je maksimalna predviđena kazna za teška djela koja počine maloljetnici 10 godina maloljetničkog zatvora dok je za lakša djela pet godina.

”Nitko još nije osuđen na maksimalnih 10 godina. Najviša izrečena kazna maloljetniku je sedam godina za dva ubojstva”, govori Pető Kujundžić.

”Maloljetničko pravosuđe osobe do 18 godina smatra djecom. Njihove razvojne mogućnosti su drugačije nego kod odraslih. Sva istraživanja koja su provedena u svijetu su pokazala da je duži oblik zatvaranja maloljetnika kontraproduktivan. Prema njima treba poduzeti mjere, školovati ih, naći im posao, raditi s njima… Cilj nam je da te maloljetnike ‘vratimo natrag’ i dovedemo do toga da više ne čine takva djela. ‘Osvetničkom’ mjerom zatvora to nećemo nužno postići i to samo ‘na van’ može izgledati kao dobra mjera”, pojašnjava sutkinja.

Maloljetnicima se najčešće izriču izvanzavodske odgojne mjere, posebne obveze i pojačana briga i nadzor jer se treba o maloljetniku brinuti, nadzirati ga, i to kroz obrazovanje i osposobljavanje i time omogućiti da ne čini kaznena djela. Maloljetnički zatvor izriče se samo iznimno kada se drugim sankcijama ne može djelovati na starijeg maloljetnika. Dakle, samo maloljetniku starijem od 16 godina koji je djelo počinio s namjerom.

”S mlađim se punoljetnim počiniteljima kaznenih djela postupa drugačije nego s punoljetnim osobama jer su oni još uvijek u razvoju. Njima razvoj mozga nije završio. Osim toga, najčešće još žive kod roditelja, bez primanja su i još se školuju, što znači da su u ‘ovisnoj poziciji’. Sudac mora utvrditi njihove osobne i obiteljske prilike, razvojnu dob, sposobnosti i potrebe. Treba pribaviti izvještaj Centra za socijalnu skrb, razgovarati s roditeljima ili skrbnicima i prikupiti mišljenja liječnika, odgajatelja…”, pojašnjava naša najpoznatija sutkinja za mladež.

”Recidivista među maloljetnicima je oko 10 do 20 posto, ali to nas ne mora obeshrabriti i to nije pravi pokazatelj jer treba ispitati te slučajeve i vidjeti jesmo li sve učinili što smo trebali i jesmo li ušli u obitelj i srž problema”, dodaje stručnjakinja i napominje da je maloljetnička delikvencija u padu i najviše se odnosi, čak 80 posto, na imovinska kaznena djela kao što su krađe i teške krađe.

Sanja Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari