UŽAS U NEVADI

Dječak preminuo od rijetke i opasne amebe koja jede moždano tkivo. Otkriveno kako ju je ‘pokupio’

Ameba Naegleria fowleri poznata je po tome što, kolokvijalno rečeno, jede mozak, a iako su slučajevi vrlo rijetki, stopa smrtnosti iznimno je visoka

Jedan dječak iz okruga Clark u američkoj saveznoj državi Nevadi preminuo je od posljedica upale mozga izazvane amebom Naegleria fowleri. Liječnici kažu da je dječak čiju dob nisu objavili – jedino su rekli da je maloljetnik – amebu vjerojatno ”pokupio” u jezeru Mead u susjednoj saveznoj državi Arizoni. Ameba Naegleria fowleri poznata je po tome što, kolokvialno rečeno, jede mozak i izaziva visoku stopu smrtnosti, piše Daily Mail.

Infekcije su vrlo rijetke, ali i vrlo smrtonosne

Dječak je prve simptome zaraze dobio otprilike tjedan dana nakon što se početkom ovoga mjeseca kupao u jezeru i tada vjerojatno došao u kontakt s amebom. Zaraza koju ona izaziva inače je vrlo rijetka. Od 1962. do 2017. gdine u SAD-u su zabilježene samo 143 infekcije, ali sve su, osim četiri, bile smrtonosne.

Većina infekcija dogodila se u ljetno doba i većinom su dijagnosticirane dječacima mlađima od 14 godina. Ameba inače obitava u toploj slatkovodnoj okolini, a liječnici kažu da do mozga najčešće dospijeva kroz dišne puteve.

‘Doslovno jede moždano tkivo’

Rani simptomi uključuju jaku glavobolju, grčeve i mučninu, a kasnije tkivo mozga počinje odumirati, uzrokujući konfuzna stanja, halucinacije, napadaje i na kraju komu. Zdravstevni dužnsonici objavili su da je ovo bio treći smrtni slučaj ove godine od infekcije izazvane ovom amebom.

”Naegleria fowleri doslovno jede moždano tkivo”, kazala je dr. Anjan Debnath, stručnjakinja za parazitske bolesti sa sveučilišta u San Diegu. Dodala je da zaraženi obično umru unutar pet dana od pojave simptoma koji su u početku slični simptomima gripe, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari