Djevojka s Downovim sindromom može sve: Završila je srednju školu, ispisuje recepte i radi kao kuharica

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Tijekom srednje škole ispisala je stotine recepata u svojim bilježnicama koje joj sada služe kao inspiracija

Lucija Munđar (25) završila je srednju školu za pomoćnu kuharicu, a od 2014. godine volontira u dječjem vrtiću Vrapčić u Šenkovcu gdje su je oduševljeno prihvatili svi zaposlenici i djeca, bez obzira na to što se rodila s Downovim sindromom.

Nema poslovnu sposobnost, a njezin angažman su regulirali kroz Ugovor o volontiranju kojeg obnavljaju svake godine, čime se potvrđuje da lokalne zajednice ipak mogu podosta učiniti za djecu s teškoćama, piše 24sata.

“S predanošću i odgovornošću odlazi na posao i neizmjerno se veseli jer se osjeća korisnom. Srdačan odnos ima sa svojom ‘šeficom’ kuharicom Nadicom Šimunković koju posebno cijeni. Radi jednostavne poslove. Primjerice, servira kruh, slaže salatu, broji žlice i zdjelice, vozi i briše kolica, poželi djeci dobar tek, posprema zdjelice”, opisuje neizmjerno ponosna majka Sanja Munđar (61).

Lucija je među rijetkima sa Downovim sindromom koji su završili srednjoškolsko obrazovanje, a prva je u županiji koja se uključila u rad lokalne zajednice. Tijekom srednje škole ispisala je stotine recepata u svojim bilježnicama koje joj sada služe kao inspiracija prilikom spravljanja jela. Recepte skuplja i danas, a  smije ih spremati samo kod kuće s mamom i bakom, jer njezin ugovor u vrtiću joj to ne omogućuje.

“Jako mi je lijepo ovdje i uopće mi nije naporno. Najviše volim kuhati juhe, krumpir i meso, a posebno mi dobro idu kolači koje često i rado pečem”, objasnila je Lucija na samom početku svojih volonterskih dana.

Spremno govori kako se do danas ništa nije promijenilo, dapače, dobila je još jači poticaj jer su joj čelnici općine Šenkovec, prepoznavši njezin trud, prije dvije godine darovali laptop. No Lucijin dan nije ispunjen samo obvezama u vrtiću.

Lucija voli putovati, posjećivati kazališne predstave, družiti se, empatična je i vesela pa je omiljena u svakom društvu, nabraja mama Sanja, koja ne skriva zadovoljstvo rezultatima koje su postigli.

“Nadamo se kao roditelji osobe s posebnim potrebama da će ovaj primjer ohrabriti i druge roditelje takve djece prema njihovom aktivnom uključivanju u lokalnu zajednicu”, kazala je na kraju za 24sata.

Vijesti. hr

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari