U PRVIH 17 DANA

Do sad za 300.000 učenika podijeljeno 5 milijuna besplatnih obroka

Photo: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja iznijelo je podatke za siječanj te su naveli da je za je besplatne obroke koristilo 96 posto učenika

Tijekom 17 dana nastave u siječnju oko 300.000 učenika primilo je 5 milijuna besplatnih obroka.

Besplatne obroke u 17 nastavnih dana u siječnju koristilo je 96 posto učenika. Ministarstvo je za financiranje besplatnih obroka počelo raditi naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u E-dnevniku.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u siječnju je financiralo 4,951.103 besplatna obroka za učenike osnovnih škola, za što će biti izdvojeno 6,584.967 eura.

Podsjetimo, Vlada RH donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023.

Tako od ovog polugodišta svaki osnovnoškolac u Hrvatskoj koji to želi, ima osiguran barem jedan obrok u školi.

Vlada je osigurala financijska sredstva, a prehranu za učenike, kao i do sada, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju organiziraju vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, a to su županije i gradovi.

Država sufinancira iznos od 1,33 eura po danu za jedan obrok.

Ta sredstva uglavnom se koriste za nabavu namirnica, a iz proračuna se već otprije financiraju plaće za više od 1500 kuhara, dok se iz proračunskih sredstava financiraju energenti potrebni za pripremu obroka.

Ovisno o infrastrukturnim uvjetima i mogućnostima škole, prehrana je organizirana na različite načine, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari