IZMJENE U PROCEDURI

Dobivamo nove osobne iskaznice! Evo što se sve mijenja i tko će ih prvo morati napraviti

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Osobne iskaznice mijenjaju se u skladu s europskom uredbom o jačanju sigurnosti

Vlada je u proceduru uputila nacrt prijedloga izmjena Zakona o osobnoj iskaznici koji će se primjenjivati od kolovoza iduće godine, sukladno uredbi Europskog parlamenta o jačanju sigurnosti građana Unije.

Nove osobne iskaznica imat će poseban čip na koji će biti pohranjeni biometrijski podaci korisnika, odnosno izgled lica i dva otiska prsta u digitalnom obliku. Također, podiže se starosni prag za trajno izdavnje iskaznice sa 65 na navršenih 70 godina. Za one koji imaju manje od 70 godina, iskaznica će se izdavati kao i sada, na rok od pet godine.

Propisana je i obaveza povlačenja osobnih iskaznica izdanih bez roka važenja koje ne osiguravaju standarde osigurane uredbom što znači da će oni s trajnim iskaznicama biti prvi na redu za promjenu, uz one kojima, naravno, ističe redovno.

Promijenit će se i vizualni izgled iskaznice na način da će imati i 12 zvjezdica.

Predloženim izmjenama, omogućit će se elektronsko korištenje iskaznice i na mobilnim uređajima – građani će moći pristupati elektroničkim uslugama i potpisivati elektronički dokumente korištenjem mobitela i tableta, a te usluge se neće dodatno plaćati, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

N.C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari