PRIJEDLOZI ZA NOVU VLADU

Dobre vijesti za kavopije? Poduzetnici traže ukidanje poreza na kavu: “U Sloveniji je porez tri puta manji!”

Idi na originalni članak
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

U Hrvatskoj se kava oporezuje posebnim porezom koji s PDV-om iznosi gotovo 35 posto po šalici, a u susjednoj je Sloveniji on više od tri puta manji i iznosi oko 9 posto

Oglas

Udruga Glas poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s ministrima financija i gospodarstva kako bi predložila nekoliko reformi za koje vjeruju da će rastereti poduzetnike i olakšati im poslovanje, a među njihovih sedam prijedloga za prvih 100 dana Vlade tu je i ukidanje poreza na kavu, piše Novi list.

UGP traži podizanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40 tisuća na 70 tisuća eura kako bi se mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje i šansu da dođu u poziciju rasta. Traže i snižavanje stope PDV-a za ugostiteljstvo, frizerke i kozmetičke usluge na 13 posto.

Od nove Vlade traže i smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na pet posto što bi, vjeruju, pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede. Predlažu da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, a planiraju predložiti i ukidanje parafiskalnih nameta.

Porez na kavu u Hrvatskoj oko 35 %, u Sloveniji 9 %

Predlažu i ukidanje posebnog poreza na kavu. U Hrvatskoj se kava oporezuje posebnim porezom koji s PDV-om iznosi gotovo 35 posto po šalici, dok je u susjednoj Sloveniji on više od tri puta manji i iznosi oko 9 posto.

Zbog toga UGP predlaže ukidanje posebnog poreza na kavu, vjerujući da bi to olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače. S obzirom na to da su brojni Hrvati kavopije i vole uživati u dobroj šalici kave (ili više njih), ova vijest bi ih mogla razveseliti.

Ne treba podsjećati da je Hrvatska europski prvak po skupoj kavi. Iako je u mnogim zemljama cijena pala, kod nas nije tako. Prema podacima Eurostata, cijena je u Lijepoj Našoj najviše rasla od svih zemalja i to 7,4 posto. Te se brojke ponajprije odnose na kavu u trgovinama, no jasno je da se poskupljenje vidi i u kafićima.

Iz UGP-a predlažu i redefiniranje Zakona o trgovini kako bi se malim poduzetnicima u sektoru trgovine te cvjećarima i pekarima omogućilo da rade nedjeljom i praznicima ako to žele. Po novom Zakonu mogu raditi 16 nedjelja koje sami mogu rasporediti tijekom godine kako žele, prenosi Net.hr.

Exit mobile version