NAPOKON

Dobre vijesti za pripravnike u zdravstvu! Beroš: ‘Osigurali smo im 2000 mjesta za sljedeću godinu!’

Idi na originalni članak
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

‘Razgovarali smo o tome na Vladi, i jednostavno smo rekli da moramo osigurati financiranje za naše pripravnike’, kazao je Beroš

Oglas

U razgovoru s reporterkom RTL-a Leonom Šiljeg, ministar zdravstva Vili Beroš donio je dobre vijesti za pripravnike u zdravstvu.

Više u videoprilogu:

“Ima nešto novo. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u razgovorima oko pripravništva. Osigurali smo sljedeće godine 2000 mjesta za naše pripravnike”, kazao je Beroš za RTL i dodao:

“Zahvaljujem i ministru Fuchsu koji je velikodušno zdravstvenom sustavu osigurao do kraja godine sve ono što ne bude realizirano putem natječaja u sustavu znanosti i obrazovanja, do stotinjak pripravničkih mjesta”, istaknuo je ministar zdravstva.

Još jednom je ponovio da je najvažnije to što su za sljedeću godinu osigurali dvije tisuće pripravničkih mjesta.

Dodatan napor

“Razgovarali smo o tome na Vladi, i jednostavno smo rekli da moramo osigurati financiranje za naše pripravnike. A sve je to na tragu činjenice da je prije dvije godine bilo osigurano 2200 mjesta, potom 1200 za prošlu godine, a ove vrlo malo. Napravili smo dodatan napor i osigurali putem HZZO-a za sljedeću godinu 2000 mjesta na čemu im zahvaljujem”, kazao je za RTL ministar Vili Beroš.

Da podsjetimo, prema Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, spomenute struke nakon završetka škole dužne su odraditi pripravnički staž od 12 mjeseci kako bi uopće stekle uvjete za polaganje stručnog ispita. Bez polaganja tog ispita i dobivanja licence za samostalan rad ne mogu raditi u struci. Pripravnički staž ukinut je tek dijelom, i to liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine.

Glavni problem je što se za pripravnički staž čeka od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, i to zbog iznimno malih kvota. Tako je, primjerice, ove godine natječaj za stažiranje bio obustavljen zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele zemlje za sva zdravstvena zanimanja.

Nakon ovog što je ministar Beroš rekao za RTL, situacija bi mogla postati kudikamo povoljnija…

Vijesti.hr

Exit mobile version