DOBIVAJU IH I E-MAILOM

‘Dočekat ću vas u mračnoj ulici…’ Hrvatska liječnica objavila zastrašujuće prijetnje koje im šalju zbog cjepiva

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

‘Snimamo vas’, ‘Pustit ćemo vas u medije’, ‘Pričekat ću vas u mračnoj ulici’ – neke su od prijetnji koje liječnici primaju kada im ponestane cjepiva, iako sami ne utječu na to kada će ga i koliko dobiti

Dosad je u Hrvatskoj prijavljeno 14 smrtnih ishoda nakon cijepljenja protiv Covida-19. Od toga je za šest utvrđeno da nisu bili povezani s cijepljenjem, za tri slučaja nije vjerojatna povezanost, dok se preostalih pet slučajeva još obrađuje. Kazala je to Jelena Krajačić Bucić iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u emisiji Studio 4 na HRT-u.

Prošlog tjedna trećina odustala od AstraZenecinog cjepiva

Nataša Ban Toskić iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) kazala je, pak, da je prošloga tjedna 30 posto građana odustalo od cijepljenja cjepivom AstraZenece.

“Kampanja postoji, pacijent mora biti informiran, a liječnici su cjepitelji. Da bi sve prošlo u redu, kod građana mora postojati volja za cijepljenjem i cjepivo mora uredno pristizati”, naglasila je Ban Toskić.

Oni koji odbiju neko cjepivo neće automatski biti prebačeni “na kraj reda”, ali što je veća lista čekanja za neko cjepivo, dulje će čekati, a nema jamstva da će doći na red, piše Net.hr.

Prijete liječnicima kada ponestane cjepiva

Ban Toskić je upitana i o slučajevima kada stariji ljudi nisu pozvani na cijepljenje, dok su neki mlađi već primili obje doze.

“To je zato što su se prioriteti određivali po ordinacijama, a ne po županijama i gradovima. Rješenje je centralna baza podataka zainteresiranih i prioritetnih građana i veliki punktovi za cijepljenje”, kazala je.

Dodala je i da liječnici kod cijepljenja nisu primijetili nuspojave vezane za tromboembolijske događaje (krvni ugrušak), ali su zabilježene uobičajene nuspojave kao što su glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima ili zglobovima, i to češće kod mlađih ljudi. Slične su nuspojave, kaže, prilikom cijepljenja protiv gripe.

Ban Toskić je upozorila i na prijetnje koje liječnici dobivaju u situacijama kada nemaju cjepiva, iako oni ne utječu na to kada će dobiti doze.  “Snimamo vas”, “Pustit ćemo vas u medije”, “Pričekat ću vas u mračnoj ulici” – neke su od prijetnji koje liječnicima stižu telefonom i e-mailom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari