KONAČNO

Dogovor postignut: Vlada liječnicima i sestrama ‘vraća’ milijardu kuna neplaćenih prekovremenih

28.10.2020., Karlovac - Na Covid odjelu u Opcoj bolnici Karlovac trenutno je 37 pacijenata od cega je troje na respiratoru. O pacijentima danonocno brine medicinsko osoblje, lijecnici i medicinske sestre koji u zastitnim odijelima provedu visesatne Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Konačno se rješava pitanje obračunanja prekovremenih sati u bolnicama.

Na prijedlog ministra zdravstva Vilija Beroša Vlada je jučer donijela Odluku o isplati razlike uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja, pišu Vijesti.hr

“U cilju rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi za prekovremene sate koji su ostvareni u razdoblju prije zaključivanja dodatka III kolektivnom ugovoru i s tim u vezi smanjivanja troškova ustanovama za kamate i daljnje sudske troškove, predlaže se donošenje odluke Vlade RH kojom će se omogućiti isplata razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama u povodu tužbi radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad”, rekao je Beroš vezano uz prijedlog odluke.

VIDEO DANA:

Maksimalno je dozvoljeno raditi 180 prekovremenih sati u godini, međutim hrvatsko zdravstvo ne bi moglo funckionirati bez prekovremenih. Od ulaska Hrvatske u EU 2013. godine u zdravstvenim ustanovama zanemarila se Direktiva EU o radnom vremenu i kršio se Zakon o radu.

Međutim, dok su prema kolektivnom ugovoru imali dodatke na plaću (postotak od osnovne plaće) za otežane uvjete rada, za iznimnu odgovornost za živote i zdravlje pacijenata te dodatak na znanstveni stupanj magistra znanosti odnosno doktora znanosti, i ti su se dodaci obračunavali na sate u redovnom radnom vremenu, na prekovremene sate iste dodatke nisu im obračunavali, piše Večernji list.Brojni su doktori tužili ustanove u kojima rade.

Nisu neplaćeni samo liječnici

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, stoji u odluci. “Milijarda kuna bila je i naša projekcija. Riječ je o bruto iznosu od kojeg se 40% vraća državi, s obzirom na to da mahom ulazi u najviše porezne razrede, tako da i nije toliki izdatak za državu”,  napominje dr. Krešimir Luetić, čelnik Liječničke komore za ovaj portal, a  dr. Renata Čulinović Čaić podsjeća da se na to upozoravalo godinama, odlazilo se tadašnjem ministru Kujundžiću. I medicinske sestre bile su zakinute po tom pitanju.

I medicinske sestre bile su zakinute po tom pitanju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari