MOŽDA I INSTAGRAM

Dolazi Dan D za društvene mreže? Facebook bi mogao biti ugašen u Europi!

Ilustracija: Unsplash

U veljači su upozorili ‘ako Europska komisija ne donese adekvatnu odluku i ne budemo se mogli oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili alternativne načine transfera podataka iz Europske unije u SAD, vjerojatno nećemo moći nuditi niz svojih najvećih usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi’

Meta se trenutno suočava s velikom pravnom odlukom, a zbog koje bi Facebook mogao biti ugašen u Europi.

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi Irsku komisiju za zaštitu podataka (DPC), rekla je da će ‘vrlo vjerojatno’ donijeti konačnu presudu posljednjem Facebookovom legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD prije nego Europska unija i SAD uspiju dogovoriti dogovor ugovor o prijenosu podataka. DPC je u srpnju prošle godine objavio svoj nacrt odluke o suspenziji pravnog alata, koji sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine svibnja.

To znači da bi američki tech gigant Meta, vlasnik Facebooka, mogao ostati bez alata da legalno prebacuje osobne podatke poput onih o lokaciji ili obiteljskih fotografija u SAD za potrebe svoje Facebook usluge.

Već su ranije iz Mete rekli da bi takva odluka mogla zatvoriti njezine usluge u Europi, što uključuje i Instagram.

U veljači su upozorili “ako Europska komisija ne donese adekvatnu odluku i ne budemo se mogli oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili alternativne načine transfera podataka iz Europske unije u SAD, vjerojatno nećemo moći nuditi niz svojih najvećih usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi”, piše Politico.

Istovremeno, Europska komisija želi finalizirati potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om do srpnja, nakon što je Europski sud pravde poništio dva prethodna dogovora zbog straha od praćenja od strane SAD-a.

Glasnogovornik Mete pak kaže: “Ovaj slučaj povezan je s povijesnim sukobom zakona EU-a s jedne i SAD-a s druge strane, koji se trenutno rješava putem novog okvira za privatnost podataka EU-a i SAD-a. Podržavamo napredak političara prema osiguravanju nastavka transfera podataka preko granica i čekamo finalnu odluku regulatora.”, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari