DOLAZI NOVI TOPLINSKI VAL! Temperatura će uskoro dosegnuti 37 stupnjeva u hladu

Foto: Ilustracija

 

Prolaskom oslabljene hladne fronte preko našeg područja, unutrašnjost je danas zahvatilo jedno kratkotrajno i relativno blago osvježenje uz malo kiše.

Već poslijepodne slijedi stabilizacija uz više sunca, a uskoro i novi rast temperatura. Sutra će u cijeloj zemlji biti sunčano, a na velikom dijelu Jadrana i pretežno vedro. Kiše neće biti.

Za vikend ulazimo u novi toplinski val. Temperatura će posvuda prelaziti 30 stupnjeva, a svaki će sljedeći dan biti i malo viša. Rast će sve do utorka, srijede kada bi se na Jadranu moglo mjeriti 36, a u unutrašnjosti čak 37 stupnjeva, i to naravno u hladu.

U gradovima i na asfaltu osjet temperature bit će znatno veći, moguće je i 10 stupnjeva veći, pa je potreban velik oprez zbog vrlo nepovoljnog utjecaja tako visokih temperatura na naš organizam!

Svjetska zdravstvena organizacija zato je izdala cijeli niz preporuka o tome kako se ponašati za vrijeme toplinskih valova. Najvažnije je piti dovoljno tekućine, izbjegavati fizički napor i alkohol, u najtoplije doba dana ostati u zatvorenim i rashlađenim prostorima! Ako baš morate izići van, držite se hlada!

Jedan koristan savjet kako rashladiti kuću ili stan jest pomoću hladnijeg noćnog zraka. Naime, tijekom dana bilo bi dobro zatvoriti prozore i spustiti rolete ili zagrnuti zastore, a tijekom noći otvoriti prozore i propustiti slobodno strujanje zraka kroz naše domove.

Također, ne zaboravite na starije članove svoje obitelji i susjede koji žive sami, provjerite ih s vremena na vrijeme, pitajte ih trebaju li što i upozorite ih da izbjegavaju izlazak dok ne prođe toplinski val.

Nikola Vikić-Topić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari