MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Dolenec uoči Dana žena: ‘Hrvatske institucije umjesto da štite žene, čine novo nasilje’

Ilustrativna fotografija: Patrik Macek/PIXSELL

O politikama za unaprjeđenje ravnopravnosti žena iz programa Možemo! govore predsjednica saborskog kluba Možemo! Sandra Benčić i saborska zastupnica Ivana Kekin, dok će o provedbi tih politika i mjera u Gradu Zagrebu govoriti zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec

Stranka Možemo! sazvala je konferenciju za medije povodom Međunarodnog dana žena.

O politikama za unaprjeđenje ravnopravnosti žena iz programa Možemo! govore predsjednica saborskog kluba Možemo! Sandra Benčić i saborska zastupnica Ivana Kekin, dok o provedbi tih politika i mjera u Gradu Zagrebu govori zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

“Dan uoči Međunarodnog dana žena želimo govoriti što kao Zagreb radimo po pitanju prava žena i rodne ravnopravnosti, a i što želimo napraviti kad budemo u prilici vladati Hrvatskom. Svjetska banka nedavno je izdala izvješće koji govori o preprekama ekonomskoj neovisnosti žena, što je jedna od dimenzija kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti. Izvješće ukazuje da su u dva područja nedvojbene prepreke da postignemo ekonomsku jednakost. Prvo je nedovoljna osobna sigurnost što se odnosi da, iako niz država pa i Hrvatska ima niz zakona koje trebaju štititi žene od nasilja, ali kod implementacije imamo brutalan rascjep. Umjesto da se žene štiti od nasilja, hrvatske institucije često počinjavaju novi krug institucionalnog nasilja protiv žena”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Naglasila je da je to globalan problem, ali i problem koji je prisutan u Hrvatskoj.

“Drugi veliki problem je neplaćeni rad. On se većim dijelom odnosi na skrb za djecu i sve ukućane koja disproporcionalno ‘pada’ na žene. Društva kojima je stalo do rodne ravnopravnosti moraju uložiti u javne i pristupačne usluge skrbi za djecu i druge ukućane. Jedino tako stvaramo preduvjete da žene budu ekonomski neovisne, što je preduvjet i za izlazak iz nasilja”, poručila je, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari